torsdag 22 mars 2012

Hänt på Stadsdelsnämnden 2012-02-09

Hänt på Stadsdelsnämnden 2012-02-09

Hur spännande låter Verksamhetsberättelse 2011? Nä, tänkte väl det! Ändå tog punkten nära en timme med kul och spänstiga argument från oss och S, som var i högform denna kväll. Mp då? Mest en tigandes tystnad. Den moderatstyrda borgliga kartellen var stolt över att man hållit budget. Att ungdomsarbetslöshet är fortsatt hög, att många hushåll behöver ekonomiskt stöd, att garantin för barnomsorg sprack och att vi fått vår första Caremaskandal, tycks inte bekymra dem. Misslyckanden som inte helt går att tiga ihjäl döljer kartellen bak ord som ”utvecklingspotential” och ”förbättringsområden”.
På hela 2.335,8 miljoner, alltså en bit över 2 miljarder, ligger summan för stadsdelens insatser. Här kommer några siffror uttryckt i miljoner kronor:

förskola: 495,3 ekonomiskt stöd: 170,7
äldreomsorg: 890,0 arbetsmarknadsåtgärder: 16,4
stadsmiljö (parker mm) 20,9 individ och familjeomsorg: 244,3

Till medarbetarnas löner går 1.069,5 miljoner. Privatiseringarna kostar oss 749,1 miljoner, som nästan är 1/3-del av kostnaderna. Kanske gick 70 miljoner direkt in i finanskapitalismens plånböcker Gissa om Rosa Lundmark och jag hellre sett att dessa pengar hade gått till satsningar på personal och arbetslösa.

Ja till hbt-policy i kommunen
Vänsterpartiet vill att kommunen ska besluta om en hbt-policy likt den som finns i landstinget sedan i höstas. Hela nämnden sa ja till förslaget som ska upp till beslut i kommunfullmäktige. Policyn har tre huvudmål; synliggörande, kompetens och bemötande.

Bättre ungdomsmottagning (UM) i Rågsved
Vi vill ha en bra och fullvärdig mottagning i Rågsved. Tillsammans med S och Mp har vi ännu en gång fört fram detta skriftligt till nämnden. Den nuvarande UM ligger i bortre ändan av ett daghem på Sköllerstagatan. Den är kyffigt ordnad med en trasig gynstol placerad i ett kök. Öppettiderna är snåla med två timmar på torsdag eftermiddag och två på fredag förmiddag. Vi vill ha en ny lokalisering och frikostliga öppettider. Denna UM kan avlasta Gullmarsplans UM, som är öppen för alla unga i länet.

Öppet möte i Dalen
Onsdagen den 18 april blir det så kallat områdesmöte i Dalen. Var och hur dags kommer att annonseras i bland annat Mitt i Söderort. Förhoppningsvis blir det många boende som kommer med sina frågor. Vi hoppas också att företagare, polis, föreningar och Nytorpsskolan är där tillsammans med politiker i vår nämnd.

Farligt med vinstdrivande vård
Medskickad pdf-fil går till en artikel i Läkartidningen. Den handlar om forskning som visar på att vård med vinstsyften är farligare än icke vinstdriven vård

med ljusnande hälsning
Lars Sterneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

-Alla kommentarer granskas innan publicering.
-Håll god ton, tänk på netiketten!
-Rasistiska och främlingsfientliga kommentarer åker rakt ner i en liten soptunna där de hör hemma!