torsdag 27 januari 2011

Hänt på Stadsdelsnämnden 2011-01-20

På detta sammanträde bestämde nämnden om verksamheten för 2011 i Enskede, Årsta och Vantör. Äldreomsorgen dominerar och tar runt 40 procent av ”omsättningen”, som är på 1,9 miljarder. Medan Moderaterna vill snåla in vill vi, V, S och Mp satsa mer. Då blir det fler händer på daghemmen, de äldre får mindre stressad hemhjälp, missbrukare får bättre stöd och likaså familjer och barn, när livet krisar.

Då Moderaterna och kompani är i majoritet fick de igenom sina försämringar. Rosa Lundmark och jag, vi som är V:s bemanning i nämnden, blev upprörda över mycket. Nedan kommer några utplock.

Fortsatt klen nattbemanning på Mårtensgården

Socialstyrelsen kritiserar kraftigt omsorgen och inlåsningen av dementa på omsorgshemmet Mårtensgården. Vi i oppositionen krävde personal dygnet runt på alla avdelningar/våningar till senast sista januari. Och inte bara på Mårtensgården, utan på alla kommunala omsorgshemmen i stadsdelen. Alliansen sa nej. Alltså fortsatta brister och otrygghet.

Krisartad brist på dagisplatser

Så många som 60 barn saknade dagisplats när bara elva dagar är kvar till sista januari, deras deadline på tidsgarantin för plats på daghem. Nu pressar förvaltningen fram tillfälliga lösningar. Man ”lånar” lokaler än här än där. Det osäkra läget gör att man också ligger efter med att anställa dagispersonal. Förmodligen kommer när som helst garantin att spricka. Hur reagerar jobbet när föräldern tvingas säga ”jag kan inte komma, som var sagt”? Många var bortförklaringar från borgarna. Mer glamoröst att ge mark till bostadsrätter än till nya daghem, är min slutsats.

Ingen plan för hemlösa

Våra stadsdelar har över 300 hemlösa - sämst i stan. I Alliansens plan för 2011 har de inte ens fått en rad! Om man blundar finns de inte, tycks vara Moderaternas syn. För att jobba med problemet, som är väldigt komplext, avsätter förvaltningen dock en halvtid. Fast det blir inte ens en halv dag per år per hemlös.

Pinsamt stort överskott

Nästan 40 miljoner över visar det preliminära bokslutet för 2010. Pengarna går i retur. Alltså, de är förlorade. För alla dessa miljoner hade förvaltningen kunnat anställa fler i hemtjänsten och barnomsorgen, ordnat bättre arbetsmiljö för dem som jobbar med socialbidrag, garanterat heltid för deltidare, haft fullgod bemanning på omsorgshemmen, kunnat anställa en klimat- och miljöexpert, höjt lönerna lite extra och…..

Nedtecknat av

Lars Sterneby, som försöker komma igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

-Alla kommentarer granskas innan publicering.
-Håll god ton, tänk på netiketten!
-Rasistiska och främlingsfientliga kommentarer åker rakt ner i en liten soptunna där de hör hemma!