måndag 4 januari 2016

Högerns hitman

Högerns Hitman,
Ralph Lédel var utan revolver men med en tvivelaktig moral och med ett rymligt samvete som sådana brukar vara utrustade med. Han dog i april 2015. Jag har inte sett några hjälteförklaringar av honom från högerns annars så vakna lobbybyråer. Men ett litet eftermäle kanske ändå är på sin plats om inte annat för att illustrera det parti vars ovetande (?) kadrar han ledde.
Han var landstingsråd i Stockholms läns landsting 1988 -2002. Finanslandstingsråd 1991-1994 och 1998- 2002. Ordförande i Landstingsstyrelsen 1998- 2002. Han har genomfört ett antal mycket tveksamma privatiseringar av gemensamt ägna vårdinrättningar som på kort tid gjort köparna rika.
Åren 2001 och 2002 lämnade han efter sig ”orena” ekonomisk berättelse. Revisorerna tillstyrkte inte ansvarsfrihet för Landstingsstyrelsen dessa år.
Ändå kom han att spela en huvudroll vid upphandlingen av Nya Karolinska Sjukhuset. En offentlig upphandling med bara en budgivare. Finansieringen blev privat med intressenter i skatteparadis. Trots att alla vet att det offentliga får bäst räntor vid lån till investeringar. Dessa ovedersägliga fakta till trots genomförde Moderaterna affären. Det hann  Ralph Lédel med.
Svenska Dagbladet har under hösten belyst Landstingets upphandling av Nya Karolinska Sjukhuset på ett förträffligt sätt.
Den politiska drivkraften bakom den högst tveksamma upphandlingen är dock bristfälligt belyst. Man har byggt ett sjukhus för avancerad specialistvård. För en global ekonomi. För att kunna ge dyr vård till de som betalar mest från hela världen. En redan stor brist på vårdplatser för länets invånare blir ännu större. Innan avancerad high tech sjukvård sätts in måste patienterna utredas – till det behövs vårdplatser. Antalet vårdplatser minskar kraftigt i och med NKS. Högern försöker, i samarbete med en del av professionen, göra om vad som skedde med Ericsson , SAAB och andra nu stora bolag att genom gigantiska offentliga åtaganden bygga en ny industri. På bekostnad av Stockholmarna och emot deras egen grundfilosofi att inte politiker skall försöka vara industrialister.
Antingen är Moderaternas politiker i Stockholms Läns Landsting auktoritetsbundna mähän, eller så tycker dom att det här var bra och låtsas som om de inget visste. Eller också så visste dom faktiskt ingenting. Inget av alternativen talar för att man bör rösta på Moderaterna i nästa val till Landstinget!
Ralph Lédel var en djupt ideologisk politiker som under sin gärning har fördyrat och försämrat sjukvården för invånarna i Stockholms Läns Landsting.
Låt inte hans gärning falla i glömska. Rösta inte på Moderaterna eller Sverigedemokraterna som tycks stödja dom i vått och torrt, nästa gång!
Enskede 1:a januari 2016
Rolf Brattström



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

-Alla kommentarer granskas innan publicering.
-Håll god ton, tänk på netiketten!
-Rasistiska och främlingsfientliga kommentarer åker rakt ner i en liten soptunna där de hör hemma!