onsdag 3 december 2014

Det blev extraval. Enda möjligheten för Löfven.

Det blev extraval. Enda möjligheten för Löfven.

Det är riskabelt, opinionen just nu är ungefär som valresultatet. Ett nytt val blir som en
folkomröstning för eller emot en radikalt ändrad invandringspolitik. Så säger i alla fall
företrädare för Sverigedemokraterna. Hur hamnade vi här? Faktum är ju att Alliansen har
regerat ganska länge i minoritet med stöd av SD. SD  har röstat med Alliansen i typ 9 fall av
10 under flera år i riksdagen. De fortsätter på samma väg. Nu visserligen vid ett speciellt
tillfälle. Då budgeten skall röstas genom Sveriges högsta beslutande organ.

Alliansen begär i princip att S/MP regeringen skall föra deras politik för att lösa den gordiska
knuten SD. Saken är att det inte är en särskilt knepig knut för Alliansen att regera i minoritet
med stöd av SD, därför kan dom sätta näsan i vädret. Och låtsas som att de faktiskt inte just
har förlorat ett val. Så här verkar Alliansen tänka när de avvisar Löfvens samarbetsinviter. :
”Om ni bedriver vår politik så kan vi tänka oss att Er administration kan få genomföra den.
Då skall vi hålla SD ute i kylan. Vi kan nämligen regera bra i minoritet med dom  ”. Det är
lite utpressning över det hela. Lite Teaparty-stämning? Jag får i alla fall lite kalla kårar på
ryggen.

Vad skulle det innebära om S/MP började kompromissa med Alliansen? Det handlar ju till
syvende och sist om ett val mellan demokratisk politik med välfärd, solidaritet, jämlikhet och
tro på allas samma rätt till chans. Kontra ohämmad marknadsliberalism . Båda blocken är nu
skenbart (?) överens om endast en sak, att vi skall ha en generös invandringspolitik. Vi måste
få SD att ta ställning i en massa höger/vänster-frågor. Och vid behov argumentera starkt för
vår syn. Det finns säkert många schysta män och kvinnor som röstat SD. Det är många som
inte vill ha fulprofit i välfärden eller som vill att pensionärer skall få höjd grundpension, att
man skall kunna leva på a-kassan en tid eller att skolan skall vara bra och likvärdig.

SVT har en seniorreporter som i formuleringar är väldigt borglig. Han säger att Löfven har
misslyckats redan efter 2 månader med att regera Sverige. Han låter som Annie Lööf. Det går
att ange omständigheterna i en sådan rapport, i alla fall för en neutralt saklig journalist. Dom
kanske är för komplexa för honom att se, men då får väl någon hjälpa honom.

Vi har en ny valrörelse framför oss. Jag tror vi måste vara väldigt tydliga med vad vi vill. Vi
kall inte tala om ”högerkrafter” - vi skall beskriva dom. Framtiden är inte fortsatt ökad
tillväxt, masskonsumtion av icke nödvändiga prylar och produkter. När C bräker i falsett, om
man nu kan göra det, om valfrihet i åldringsvården tex vet alla insatta att det finns för få
platser totalt, det är problemet. Det är klart att åldringar ”väljer” Carema/Vardaga när en plats
erbjuds. De har ingen de facto valfrihet. Många nyliberala profeter har en mental blockering, i
att de tror att man får mer bra vård om vinster tillåts lyftas bort från vad samhället betalar för
skola, omsorg och sjukvård. Ja vi kan få fram snabbare kirurgi och elitskolor, men helheten
fick ni inte se den på Handels? Jag hoppas valet kommer att stå om det här frågorna. Annars
kommer Alliansen att bli oblyga i sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Det är inte bra.

Rolf Brattström

söndag 16 november 2014

Undervattensunderrättelseverksamhet

Undervattensunderrättelseverksamhet

Igår klockan halv tolv höll statsministern, överbefälhavaren och försvarsministern en presskonferens på Rosenbad. Den annonserades återkommande i radion på förmiddagen och sändes i P1 så program fick flyttas på eller utgå.
Man har nu slagit fast att det rör sig om en främmande mindre ubåt. Kanske flera. De avgörande bevisen är hemliga för att inte avslöja för en motståndare exakt hur vi vet. Det är i alla fall mer än de bilder och de berättelser vi hitintills fått som gör det hela säkert. Nationaliteten på den inträngande ubåten kan inte bestämmas. Men flera kommenterande experter utpekar Ryssland med uteslutningsmetoden.
Statsministern inledde presskonferensen på ett ganska bra sätt; Sverige har blivit osäkrare, vi är utsatta för flera olika hot i större utsträckning än på många år. Sedan räknade han upp de olika hoten som exempel – klimatförändringen, den stora arbetslösheten, ökade militära spänningar och stora flyktingströmmar mm - om jag nu minns rätt. Sen lade han till: att nu har vi dessutom tydligen främmande ubåtsverksamhet i vår skärgård. Ett retoriskt bra tal/inledning. Han är tydlig med att vi inte vill ha ett nytt problem, att han litar på militären, samtidigt som han sätter in det i ett sammanhang med andra hot. Lite statsmannalikt, typ.
Jag är inte helt övertygad, kanske lite mer än tidigare, men jag saknar ett samband och en hel bild liksom. Det finns en massa obesvarade frågor som man borde ställa sig som en medborgare i en demokratisk stat. Som inte är i krig. Jag saknar lite analyserande journalistik.
Upptäcktes främmande ubåtar i våra inre vatten, som vid tidigare tillfällen, i samband med marinens övningar? Hur såg den senaste övningen ut? Fanns det ubåtsenheter från Nato med i övningen? Kan det ha varit triggande för icke Natoubåtar att kolla in läget? Kan man i så fall dra slutsatser av det beträffande frågan om vår alliansfrihet? Det kan vara bra att veta för att få den helhetsbild jag saknar. Vi bestämmer förvisso vilka ubåtar/nationer vi bjuder in. Främmande undervattensverksamhet utgör ett mönster, sägs det – att militären under en längre tid haft indikationer på detta.
Kan det vara så att den främmande makten är här just när marinen övar – för att de är nyfikna, för att det då är intressant rent militärt att bedriva underrättelseverksamhet trots att det innebär en stor riska att avslöjas? Eller beror det förmodade sambandet svensk marinövning/upptäckt av främmande ubåtar på att det då finns många lyssnande sensorer i vattnet? Ubåtsjakt är ett svårt hantverk säger alla iblandade. Ljuden är spöklika och svåra att lokalisera.
Om det är så att inträngande främmande undervattensverksamhet är vanligt förekommande, varför kommer närkontakt och hetsjakt just nu då vi har en ny regering som just sitter och knåpar med sin första budget? Det kanske är en opatriotisk fråga, men jag ställer den i alla fall. Timingen är intressant. Det kanske är en slump. Eller kanske Putin vill skrämmas lite just nu för att få sådana som mig att tycka att vi inte skall gå med i Nato. Ja, det är svårt att veta. Eller att några andra vill få fler svenskar att vilja gå med i Nato för säkerhets skull – särskilt som Ryssland verkar vara så aggressivt. Kom igen när ni har klappa på u-båtsplåten bevis. Om det för det krävs ökade resurser begär det. Men ropa inte på vargen en gång till för då kan det gå som i sagan. Vad är hönan och vad är ägget?
En stor del av försvarskostnaderna har gått till kriget i Afganistan under flera år. Det har varit dyrt. Vad skall vi använda dom pengarna till nu när vi skall ta hem vår trupp? Hur stor del av försvarsanslagen går till privata konsultfirmor? Hur stora är försvarets annons/PR-kostnader? Det finns lite journalistjobb att göra här i demokratins namn.

Håtuna
14:e november 2014
Rolf Brattström


lördag 18 oktober 2014

Sett på TV

Sett på TV

Efter en god fiskgryta med ett strävt Riojavin såg vi på TV-nyheterna. Rafflande nyheter, Den Svenska flottan, upp till två hundra man, jagade främmande U-båtar i Kanholmsfjärden. Den är visserligen ganska djup på sina ställen, men det är ganska långt in i skärgården .Förekomst av främmande U-båtar där skulle vara oerhört kaxigt och arrogant av oinbjudna örlogsmän. Min första tanke var att nu har inte Carl Bild varit utan ämbete mer än en vecka och nu har vi återigen ubåtskränkningar från öst, en tanke som ännu ljuder som en dov uthållig och ganska vacker celloton i bakgrunden av mitt medvetande. Visserligen är inte dessa misstänkta kränkningar av svenskt territorialvatten ännu nationalitetsbestämt, men vem tror vi att det är..? Inte har väl då den svenska krigsledningscentralen in spe, där den svenska flottan har sin plats, påverkats av att Carl Bild behöver en ny plattform. Nej, det får vi väl ändå hoppas. Men timingen är ju värld att kommentera tycker jag.

Enskede 17:e oktober 2014

Rolf Brattström

onsdag 10 september 2014

Varför Alliansen måste bort

NUON – en dålig affär för Sverige. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ljuger om att de inte visste nå’t förrän de läste om affären i tidningarna. En dålig affär kan man kanske ha fördragsamhet med, men denna för Alliansen så karaktäristiska ovilja att ta personligt ansvar, får vårt politiska system att ruttna inifrån. Dom som tror att en affär för närmare 100 miljarder genomförts utan att nämnda personer kände till det räcker upp en hand.

Apotekens utförsäljning har fördyrat och försämrat för medborgarna i Sverige. Nöjda är de nyliberala prästerskapet och några nya ägare. Apoteksorganisationen slogs sönder av ideologiska skäl, inte för att det skulle bli bättre för gemene man.

Skolan, som tidigare varit ett kitt i samhällskroppen har i stor utsträckning privatiserats. Alliansens kompisar, med stöd av det nyliberala prästerskapet har tjänat grova pengar och framkallat en kraftigt ojämlik skola. Nu har den gamla finansministern och tidigare ordföranden i privatskolornas riksförbund Kjell Olof Feldt insett att den grundläggande ide´n om en likvärdig och socialt kompenserande skola har förstörts av Alliansens pengakåta kompisar. Lite sent kan man tycka…… Privata skolor utan vinstintressen är dessvärre i minoritet.
Privatiseringen av välfärden är extrem jämfört med alla andra länder. Det är politik och inte medicinsk etik eller moral som ligger bakom Sofiahemmets barnbördshus. Snabbt fastslår doktorer och barnmorskor att inget fel har begåtts, att bristen på akut/intensivvård inte har med dödsfallet att göra. Har de Allianspolitiker som av ideologiska skäl drev fram tillskapandet och beslutet om Sofia BB också sett till att de coola läkarna och barnmorskorna uttalar sig mycket snabbt i ansvarsfrågan. Det luktar illa tycker jag. Ryggdunk och gentjänster. Vad blir nästa samhällsbetalda vaccinationskampanj? Med statsapparaten befolkad av finniga nyliberaler så kan det snart bli ett oprövat ebolavaccin. Någon därinne kommer att skicka ett SMS med lydelsen ”You owe me big time” - den här gången till något läkemedelsbolag – eller vad tror du?

Carl Bildt, gör många av oss generade, det skulle man kunna leva med om han dessutom inte var farlig för vår självständighet och integritet. Han utgör på sätt och vis en symbol för trångsynt, kortsiktig högerpolitik. Han har myntat uttrycket ”den enda rätta vägen” om nyliberalernas politik. En politik som bl.a. handlar om privatiseringar av kollektiva lösningar, fritt fram för kapitalet, att förbereder för att göra det olagligt att bedriva samhällsägd verksamhet som välfärd och infrastruktur och som framför allt vill göra det olagligt att återta havererade privata projekt i samhällets drift. Han flyger omkring i världen som den statsman han tror att han är och låter sig fotograferas än här, än där av en kärna av beundrare. Skolad av Dick Cheene och oljeexploatörer hamnar han alltid till höger om eller tätt intill Onkel Sams trygga ryggslut. Allt detta twittrar han infantilt om som om han, in person, är Sveriges utrikespolitik. Han har, som jag ser det, en kombination av Palme - och Carl XII - komplex som skulle vara intressant att höra SVTs doserande psykolog dissekera. Kanske inte förresten.

Tågen, Jag läste att ett entreprenörföretag som misskött sig i en västsvensk region var man tvungen att köpa ut för en massa miljoner eftersom de använt sig av de nyliberala prästerskapet som advokater mot samhället. Samma företag fick senare kontrakt i en annan nordligare tågregion. Tågen är också en anledning att byta ut Alliansen.
Upphandlingsreglerna tolkas selektivt av det nyliberala prästerskapet till nackdel för kollektiva lösningar och pragmatiskt självbestämmande. Man måste inte ta det billigaste, man kan ställa kvalitetskrav. Man kan ställa krav på att företaget, inom tex välfärdssektorn inte skall dela ut vinst till ägarna utan reinvestera ev överskott. Man kan ställa krav på att entreprenörer och underentreprenörer skall erbjuda sina anställda kollektivavtalsliknande anställningsvillkor. Visste ni det? Nej – för det har inte det nyliberala prästerskapet brytt sig om att förmedla.
Om marknaden ostört tillåts styra tillgång och efterfrågan på bostäder kommer bostadsbristen att vara obekvämt hög. Kan jag få en replik på det påståendet från någon representant för det nyliberala prästerskapet tack.

Det var några anledningar att byta regering, landstingsfullmäktige och kommunalfullmäktige.
Det finns många fler.

Enskede den 9:e september 2014
Rolf Brattström


torsdag 7 augusti 2014

Funderingar om Israel

Hetta / 
23° varmt klockan halv tio på kvällen. Det blir nog ännu en tropisk natt här i Mälardalen. Israel försvarar sig mot ett fientligt Gaza. Med distansbombardemang från luften, marken och sjön för tredje veckan i rad. Och med marktrupper. De flesta av de långt över tusen dödade och skadade är civila. Det är inget krig, det är en övermakts kväsande av ett uppror sprunget ur förtvivlan från en instängd folkspillra. Samtidigt har Israel blivit ett populärt resmål för HBQT-personer, Israel visar en mycket tolerant och modern inställning till individens rätt att uttrycka och leva ut sina alldeles egna sexuella preferenser, sin egen könsidentitet, eller sin lust att leka med detta, Jag tycker att det är sympatiskt. Men hur kan man då vara så hård mot araber i sitt eget land och särskilt hård mot araber i de ockuperade områdena? Israel är på god väg att utvecklas sig till en apartheidstat. Om jag vore glad bög eller flata på Tel Avivs stränder skulle jag känna mig lite kluven, en känsla som inte triggar leklusten, inte hos mig i alla fall.

Vår egensinniga utrikesminister Carl Bildt har i Israel/Palestina konflikten en hållning som kan respekteras. Just i den här frågan förefaller han att ha en modererande inverkan på den annars så hycklande högerpolitik som EU nästan regelmässigt driver tillsammans med USA. Hans tydliga krav på en tvåstatslösning och att blockaden av Gaza måste hävas ger honom en viss kred.

Man frågar sig lite till mans och på sistone även i pressen hur politiken i Sverige skulle förändras om/när Alliansregeringen ersätts med en från den nya majoriteten efter valet. Det verkar ju som krogmomsen och den generellt reducerade arbetsgivaravgiften för alla under 25 kommer att avskaffas. Rutavdrag för läxhjälp också kanske, Det blir nog också en snävare tillämpning av regler på arbetsmarknaden. Det kommer nog bli vanligare att kräva kollektivavtalsliknande förhållanden i samband med upphandling, även för underentreprenörer, vilket regelverket redan tillåter. Ytterligare obligatorisk pappaledighet om man vill ha samhällets stöd under barnperioden kan kanske komma. Fler lär komma i arbete. Förhoppningsvis byggs det bostäder som folk har råd med. Det finns säkert fler konkreta förändringar. En bättre ordning på järnvägen lär det ju bli. Vad som i praktiken kommer att hända med vår, i jämförelse med andra länder, extremt nyliberala privatisering av välfärden med stora vinstuttag av bolag med kopplingar till internationellt kapital vet vi faktiskt inte. Själv litar jag varken på S eller Mp i den frågan.
Men hur blir det tror ni med det halva löftet som den nuvarande opinionsmässiga majoriteten, alltså den nuvarande oppositionen, har uttalat, löftet om att erkänna Palestina som en stat? Min gissning är att det inte blir av. Israels propagandaapparat och inflytande på USAs och andra länders politik är för stor. USA hade ju knappt avslutat sitt försök att mäkla fred mellan Israel och Palestina innan de skickar ammunition till Israel under pågående konflikt. Parallellt med det sk kriget mellan Israel och Gaza har media rapporterat mycket om antisemitism. Att judar i Sverige och på andra ställen har fått utstå hat och attacker för vad staten Israel gör. Något som dom på intet sätt är ansvariga för eller ens behöver försvara. Det kan man hålla med om. Rapporteringen om staten Israels agerande varvas ofta med rapporter om antisemitiska stämningar och uttryck i någon slags journalistisk balansakt. Ett fenomen som med något slags tungt, långsamt sedimenterande slutsats leder till att Israel inte tycks ha något val.
Vilket jag menar att dom har. Om omvärlden är tydlig och konsekvent kan vi få fred i Mellanöstern.
Västvärlden, som högerskribenter ibland refererar till, som om det inom den fanns en övergripande värdegemenskap, har ju inte gjort så bra ifrån sig för demokrati och fredliga förhållanden i arabvärlden på sistone. I Libyen är det instabilt .En understatement! I Egypten har militären tagit över igen och förbjudit all opposition, som de inte redan har fängslat. I Syrien härskar kaos och kalischnikov med understöd av ett ännu stabilt Saudi och Iran. Islamiska Staten är på god väg att etablera ett stort kalifat mitt i smeten inte långt från Israel. Irak är i upplösning. FN stöttar många stora flyktingläger i Jordanien. Väldigt många är väldigt missnöjda. De styrande i Afganistan och Pakistan hålls under armarna av USA. Frågan är om den politiken eller resurserna räcker för att hindra även dessa stater från att krackelera. Det är ett farligt läge, även för vår demokrati på sikt. Att skapa en varaktig fred mellan Israel och Palestina skulle inte ensamt stabilisera regionen, men det är nog en förutsättning. Att erkänna staten Palestina skulle kunna vara en början.

Håtuna 4:e augusti 2014
Rolf Brattström


lördag 3 maj 2014

Handelsavtal och frihet

Handelsavtal och frihet

TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership – handelsavtalet mellan USA och EU som förhandlas bakom stängda dörrar skall nu ta paus i tre månader för att behandlas och debatteras i respektive medlemsland. Debatten öppnades häromdagen med en artikel undertecknad av representanter för Moderaterna, näringslivet och S genom Mona Sahlin. Dom tyckte det var bra för den svenska välfärdsmodellen. Argumenten skiftar över tid. Nu hävdas att handelsavtalet med USA behövs för att vi skall kunna behålla vår offentliga sektor som vi vill ha den. Jag har fortfarande inte vant mig vid att moderater och företrädare för riskkapitalbolag inom skol- och vårdsektorn argumenterar varmt för bibehållandet av den svenska solidariska offentliga sektorn. Jag tycker de sjunger falskt.
Kapitalismen är i kris. Lönerna som andel av företagens kostnader har minskat under 30 års tid. Produktiviteten har ökat men inte kommit löntagarna till del. Det finns mycket kapital ackumelerat. Krisen ligger i att det är svårt att få tillväxt på dessa osunt stora mängder ihopsamlat kapital. Folk har antingen inte råd att konsumera eller tappat köplusten. Det verkar gälla den fortfarande välbeställd men krympande medelklassen i västvärlden, Det är alltså viktigt enligt nyliberal ekonomisk logik att öppna nya marknader som ger kapitalet möjligheter att förränta sig.
För att göra det måste man ändra en del lagar och juridiska procedurer. Kommissionen har nyligen skickat ut en förfrågan till medlemsländerna om hur och i vilken utsträckning EUs så kallade livsmedelslag, förordning 178/2002, behöver förändras. Motivet sägs vara att den inte har ändrats sedan tillkomsten. Vi som var med när den togs fram under arbetsnamnet ”vitboken” vet att det tog flera år att slipa formuleringarna. Den är utformad med vissa grundläggande och generellt formulerade principer just med tanke på att den skall gälla under en längre tid. Den slår fast vissa bärande grundregler som att företagen är ansvarig för att inte släppa ut livsmedel på marknaden som kan vara skadlig för konsumenten. Konsumenten får inte vilseledas avseende innehåll eller ursprung på maten. Medlemsstaterna skall ha en kontrollapparat för att kontrollera att livsmedelsföretagen följer lagstiftningen. Och att försiktighetsprincipen skall gälla.
Det finns andra regler också, mer detaljerade och tjockare som är avsedda att ändras efter behov. Det är dock svårt att se behovet av att ändra själva fundamentet för EUs livsmedelslagstiftning. Om det inte är som ett första steg i en anpassning till nya handelsnormer med USA. En förberedelse för att acceptera kött från USA, kött från djur, som behandlat med tillväxthormoner. Eller kött från djur sammanförda och uppstallade så att det krävs att de står under ett paraply av bredspektrumantibiotika för att växa fram till slakt. Eller att utan särskild prövning tvingas acceptera Monsantos alla genmodifierade grödor till foder och mat.
Att avtalet dessutom innehåller – har sagts mig – det är ju hemligt, bestämmelser om att enskilda företag skall ha rätt att begära skadestånd av stater som genom politiska beslut ändrar förutsättningar för deras möjligheter att tjäna pengar i respektive land. Sådana tvistemål föreslås behandlas i särskilda nyinrättade domstolar, utanför det ordinarie rättsväsendet. Det skulle innebära en förändring av vårt demokratiska system, till det sämre. Folk blir alienerade av att allt mer av samhällets funktioner och regler hamnar utanför det som kan påverkas politiskt. Det kan jämföras med stämningen i totalitära stater. Så vill vi inte ha det.
Handeln mellan EU och USA är idag mycket stor men skulle kunna öka om en del ”tekniska handelshinder” togs bort. Det kan kanske ge en del nya jobb på ömse sidor om pölen. Klimatrapporten från IPCC visar att vi måste börja minska koldioxidutsläppen i atmosfären nu. Annars kommer utvecklingen mot ett allt varmare klimat inte gå att hejda. Jag är rädd för att det planerade handelsavtalet över Atlanten skulle försvåra åtgärder för att minska koldioxidutsläppen .Det förefaller vara mer angeläget att ta tag i de problemen.
Det här är en djupt ideologisk fråga.
140502

Rolf Brattström

tisdag 29 april 2014

Nytt fenomen

Nytt fenomen

I dagens SvD såg jag på en helsida USAs ambassadör i Sverige, Brzezinski tror jag han heter. Namnet känns bekant, han har kanske släktband med den amerikanska högern? Ett fotografi på mannen och hans hustru tog upp halva sidan, Under bilden en fet rubrik: ”Sverige bör gå med i Nato”. Att en amerikans ambassadör och diplomat så tydligt lägger sig i en svensk inrikespolitisk fråga några månader före ett riksdagsval – får man väl ändå betrakta som ett nytt fenomen.
Han citeras vidare: ”Ukraina hade närmare band med Nato än vad Sverige har”. Också det med fet stil. Han tycks mena; Akta er, Ryssen kommer. Bara vi kan rädda er. Lyssna på dom av era politiska partier som tycker som vi.
Det börjar likna det historiska kosackvalet. Det kanske är säkrast att följa den amerikanske diplomatens välmenande råd. Eller inte.
Vem vill ha ett nytt kallt krig? Nej, jag frågade inte dig Carl. Jag frågade er andra. Fortsätt leka med klotsarna så länge så kommer jag bort till dig sen. En ny upprustning och krigsförberedelser verkar ju vara under uppsegling. Jag kan inte befria mig från tanken att det är en funktion av en stagnerande ekonomi. Det är nog inte så att privata eller fondägda stora klumpar av kapital av otålighet över den långsamma tillväxten beslutar sig för att manipulera fram en upprustning. Nej. Men det finns alltid duktiga idioter som ger dom idéer. - Jag kommer snart Carl, vad fint du har byggt med klotsarna. Är det redutter? Det verkar lite omodernt, tycker du inte? - Jaa, men fina är dom.

Enskede 140428

Rolf Brattström

fredag 14 mars 2014

Alliansens skolminister har ingen skam i kroppen

Det borde vara kört för dom…
Alliansens skolminister har ingen skam i kroppen. Under två mandatperioder har han bedrivit en politik som har försämrat skolan för flertalet och förbättrat den får fåtalet. Nu satsar han på mindre klasser och ifrågasätter riskkapitalbolag inom skolan. Han hävdar att socialdemokraterna är minst lika skyldig som han till att Pisa-mätningar visar att svensk skola är skitdålig. Det har gått utför länge säger han. Men förtiger att kurvan blivit mycket brantare nedåt under hans tid. Han, och ingen annan heller, beskriver grundorsaken, nämligen att skolan har kommersialiserats. Det övergripande samhällsansvaret att optimera och ge tillräckligt med resurser så att så många som möjligt får en bra utbildning, har eroderats under Folkpartiet. Om skattesänkningar försämrar skolan måste man enligt nyliberal logik omfördela så att den rikare tredjedelen av befolkningen inte märker så mycket. Typ satsa på elitskolor. Nu, tycks Valkampanjstrategerna tagit rodret från denna patetiska man. Nu skall klasserna bli mindre i lågstadiet och det skall satsa på speciallärare och någon slags förstelärare skall få 5000 - 10000 tusen mer i lön än andra lärare. Återinrättandet av lektorer? Nu skall även läxhjälp kunna ges till de som inte har råd, ens med Rut. Valstrategerna åstadkommer en form av tillnyktring, anpassning till vad de flesta ser och tycker – det är väl bra kanske, som om demokratin får genomslag redan innan valen. Fast man undrar vilken blick han har när han ser sig i spegeln efter en orolig natts sömn den gode folkpartistiske skolministern. Han har gjort nästan allt fel under sin tid som styrande av skolan. I Stockholm har man mörkat försämringen genom att mäta statistiken på klassernas storlek på ett otydligt sätt. Hej Hopp! Vi i Alliansen tycker ju likadant som (S) – så varför välja deras skolpolitik? Trots den käcka skäggstubben och de avspända leendenas normalitet bland PR-folket hörs en dissonans och känns en lätt putrid lukt med inslag av metall. Varför inte stå för ideologin rakt ut? Är det demokratin som ännu hindrar dig Björklund? Är du anpassligare än din fasta stämma antyder?
Det är väl ett fåfängt hopp att Valstrategerna skall styra upp utrikesministern också. Mot någon slags anpassning mot folkopinionen. Han verkar ju inte ingå i Moderaternas regering och är sannolikt inte påverkabar av Valstrategerna. Reinfeldt har uppenbarligen inte appell på sin ”middle sized dog”. Det är svårt att tänka sig att utrikesminsistern skulle meddela att han har ändrat sig; att det är mindre lämpligt att utvinna olja i befolkade områden med hjälp av folkrensning; att han inte är helt säker på att ljudupptagningen från hydroforer i ubåtsjakten är från ryska ubåtar, att han då var den hetsiga situationens rov – ”deeeet kan ha varit minkar”. Osannolikt, eller hur? Nej han ligger nog i skrivandes stund på mage på durken av ett svenskt spaningsplan, under något slags Europarådsflagg, finansierat med SIDA medel och tittar med kikare ned på Ukrainas stora dunkla landområden, spanandes efter ryssar.
Enskede
12:e mars 2014

Rolf Brattström

fredag 7 mars 2014

Tankar om Ukraina

Hörde häromdagen på radio, lunchekot tror jag, att den gamle bombaren av Vietnam och fredspristagaren Henry Kissinger hade tagit till orda om den uppståndna situationen i Ukraina. Han sa att alla borde lugna ner sig. Att inte formeras sig som den ena eller den andra. Han skrev om att Ukraina inte skall tvingas välja mellan Ryssland eller EU som sin handelspartner eller kulturutbytespartner. Moderation var hans budskap. Ett Ukraina som Natoland är provocerande för Ryssland – så tyckte han. När fan blir gammal blir han religiös - hade min pappa sagt om han levde.

Kanske är det så att det inte är så dumt att kyla ned situationen, En demokratisk regim har störtats. Det finns ett starkt missnöje. Administrationen var ineffektiv, korrupt hävdar många, och inte till tillräcklig nytta för befolkningen. Missnöjet kulminerade med EU-avtalet som inte blev av. Demonstrationerna och missnöjesyttringarna stöddes starkt av yttre krafter, vårt utrikesdepartement, Carl Bildt, inte minst. Den av vad jag förstår demokratiskt tillsatta makten, , presidenten, flyr efter brutala och misslyckade försök att ömsom kväsa ömsom blidka demonstranterna. En ny regering tillskapas, till 20 % bestående av närmast nazistiska högerextremer till ministrar.

Att Ryssland med sin blodiga erfarenhet av tredje rikets ofattbara terror är skeptiska för att inte säga skraja måste man inte vara en känslomässig Einstein för att förstå.

Det handlar till dels om att få Ryssarna att lita på att vi, EU, NATO, inte tänker anfalla dom. Dom kommer inte att tro oss om vi, Sverige, EU (NATO) representeras av sådana som Carl Bildt. Han är fel man på fel plats i fel tid. Han får inte Ryssarna, om någon, att känna sig inbjudna till dialog. Hur många foton på Dagens Nyheters förstasida har jag inte sett honom på, på missnöjestorg i Kiev eller andra fotosituationer på andra Ukrainska torg? Hans politiska språngbräda är ubåtsljud och petitioner mot Ryssland. När han vänder näsan mot öster blir han som en terrier. Som om han inte hade en fri vilja. Bildt är en del av problemet - inte lösningen.

Enskede 6:e mars 2014


Rolf Brattström