tisdag 26 november 2013

Reinfeltds tankar om politik, om han har eller har haft några, skulle vara intressant att jämföra med Bengt Göranssons. Vet någon om han har givit utryck för några djupare tankar om politik? Om sin samhällssyn över huvud taget? Efter ”Det sovande folket”? Var nyligen och lyssnade på före detta skol- och kulturministern Bengt Göransson på Biblioteket i Dalen. Han talade inför ett 40-tal personer om politiska funderingar från sitt aktiva liv. Han pratade oavbrutet över en timme och höll uppe lyssnarnas intresse hela tiden. Jag blev lite impad av denne 84-åring. Han resonerade om skillnaden mellan begreppen medborgare och skattebetalare, en skillnad som de styrande nyliberalerna i Alliansen inte ser. Som även delar av Socialdemokratin är blind för. Han talade om skillnaden mellan valfrihet och frihet och konstaterade att frihet är ett oändlig mycket större begrepp, inte sällan är de svårförenliga. Fördelningen av kulturpengar enligt portföljmodellen tyckte han var en dålig lösning som ger politikerna allt för stort inflytande. . Kulturbegreppet har förskjutits till att innefatta alla slags evenemang. Ju större desto bättre verkar det som, smalare kulturyttringar har svårare att få stöd.

  Jag tolkade hans vidare resonemang så här. - Min frihet i tanke ord och gärning får inte innebära någon annans ofrihet, frihet kan man inte ha på någon annans bekostnad. Valfrihet däremot är helt individualistiskt, den has inte sällan på andras bekostnad, någon slags nasarvariant. Vad är det fria med en ”friskola”? Är det entreprenörens frihet att inte behöva skolgård, matsal, gymnastiksal, kemisal, bibliotek, ha glest med lärare, använda betygen som konkurrensmedel, eller slippa skolkurator? Eller är de friheten för medelklassen att välja bort skolor med nysvenskar och struliga ungar. Nej, det är på sin höjd en valfrihet som skapar ofrihet för andra. Valfriheten är dessutom ofta en chimär, i alla fall vad gäller samhällsservice. De flesta opereras där de får plats, eller accepterar erbjuden plats på särskilt äldreboende där det finns plats. Eller väljer mer eller mindre slumpmässigt en av 100 hemtjänstfirmor. Medborgaren har blivit kund. Alliansen har verkligen sabbat samhällsklimatet.
 De styrande känner folks stigande missnöje. Nu sker kovändning på kovändning hos Moderaterna och deras hangarounds. Nu skall det byggas tunnelbana och spekulerande riskkapitalbolag skall kastas ut ur välfärden, säger dom. Och införa läxhjälp till alla, i alla fall verkar dom vilja det i Enskede. Är det opportunism måhända eller senkomna insikter? Ja, man kan ju undra. Fp´s ledare Björklund, den stränge och raljerande, tycks ha ändrat sig på flera punkter, till och med i högre utsträckning än andra Allianskollegor. Ideologin är att privatisera, individualisera, avpolitisera, att låta marknaden styra samhällsutvecklingen. Man försöker dölja ideologin eftersom man vet att folk vill ha kollektiva, samhälleliga grundlösningar på transporter, skola, sjukvård och äldrevård. Moderaterna säger en sak men gör något annat. Må det inte lyckas en gång till med hjälp av slipade propagandister och lydiga, självcensurerande medier. Medier som sätter strålkastarljuset på mindre relevanta personfrågor eller någon konstruerad fråga typ ”regeringsduglighet” – allt för att undvika den ideologiska grundfrågan om vi skall vara kunder eller medborgare. Hur samhället skall styras. Just nu tycks alla politiker drabbade av en insikt att folk inte gillar otyglad nyliberalism, särskilt inte nu när det börjar bli tydligt att verkningarna drabbar allt bredare lagers egna barn eller ens egen gamla mamma eller mormor. Samma förespråkare av nyliberalism som var väldigt nådiga inför den förda politiken tills helt nyligen har nu förklaringsproblem. Björklund är tydligast exempel på låtsad förvåning - ”på ren svensk blir jag förbannad” som Björklund uttryckte det efter senaste exemplet på oegentlig vinstmaximering inom skolan. Kommer ni ihåg när finansminister Borg sade sig bli upprörd över att finansspekulanter ”jagade i flock som vargar”. Hade de väntat sig samhällsansvar eller i praktisk handling uttryckt kollektivt samvete? Knappast – deras ideologi bygger på Milton Friedman och hans många efterföljare och lärjungar vars grundtesär att egoismen, själviskheten är det som driver samhällsutvecklingen bäst. Typ ”greed is good”.
 Det var ett tag sedan man hörde en tydlig högerretorik, typ - Marknaden råder och det finns got om konsumtionsmöjligheter. Varför inte ett nytt kök eller resa till varmare land. Har ni inte råd är det lätt att låna. Varför klaga på lite vinst i välfärden? Är du avundsjuk eller? Men den finns där högerretoriken, kittlandet av egot, framgångsdrömmen i andra former hela tiden. Kolla dagstidningarnas bostadsbilagor på helgerna, särskilt bildtexternas värdeord. Jag tror att högerns retorik har svängt från ”rätten att ta för sig” till att skyla över orättvisor. Men innebörden av politiken är densamma förstås.
 Alliansens kärnpolitiker och/eller dess PR-byråer tycks ju vara de sista att inse att centrala samhällsfunktioner vill folk styra utifrån demokratiska solidariska principer. Kassaflödet från omsorg och skola används som grund för spekulation i en belåningkarusell. Alliansen får anses skyldig till att John Bauer skolorna kunde gå i konkurs med en miljard i skulder. Vad kom den skulden ifrån? Skolorna är ju gratis. Om JP Gymnasium (som företaget bytt namn till) inte har begått några formella fel, som påstås, är de uppenbarligen fel på de formella reglerna. De tycker i alla fall de flesta av oss. Moderaternas planerare och framtidsstrateg i sjukvårdsfrågor (han heter som en fästingburen sjukdom) är eller har själv varit en stor privat aktör i sjukvårdsbranschen. John Bauer, Carema, FRA, dysfunktionellt entreprenörsklondike på Banverket, ökande klyftor och sämre skolresultat generellt är Alliansens tillnamn

. Tillbaka till vinst i välfärden.
Jag lyssnade på lördagsintervjun i P1 häromveckan. En Wallenberg intervjuades. Han hade för övrigt samma frasering och intonation som kungen. Det kanske inte är så konstigt de har väl haft samma lärare och gått i samma skolor. Emellertid så pratade sagde Wallenberg om sitt riskkapitalbolag EQT och vilken samhällsnytta det gjorde. Jag hade lite svårt att häng med. Han sade att de drog till sig internationellt kapital och utvecklade, förädlade branschen, med sina industriella erfarenheter av produktutveckling och produktivitetsskapande erfarenheter. Han lyckades aldrig förklara hur det skulle gå till just i åldringsvården och journalisten var inte särskilt på heller.
 Vad jag vet av privat övertagande av åldringsvård så brukar de privata koncernerna byta ut personalen, inte direkt men inom ett år ungefär, och blir därmed av med de fackanslutna och de med nedsatt arbetskapacitet, sedan görs schemat om och antalet anställda minskas, och ersätts till stor del med inhyrd personal. Antalet mellanchefer ökas, och lönerna sänks. Sedan tas vinsterna ut från våra skattepengar till någon önation där de får sällskapa med oligarkers och kriminellas pengar.
 Kommen till den punkten kan företaget säljas som en källa till ytterligare välstånd för den med mycket pengar. Hedervärt tycker en förskräckande mängd ekonomer med titlar både före och efter beteckningen , både privat och offentligt avlönade – alla, nästan alla, Milton Fridmans lärjungar.
 Vården av våra gamla kan naturligtvis inte kosta hur mycket som helst, den skall vara kostnadseffektiv och samhället måste göra prioriteringar. Men den diskussionen skall inte föras i slutna bolagsrum. Om det nu är så att verksamheten är så in i helvete lönsam att Wallenberg förödmjukar sig själv i radion för att försvara sina aktieägare så skulle ju varje fungerande demokrati omedelbart sänka den samhälleliga ersättningen för att ta hand om våra äldre. Eller hur? Konceptet kan ju inte hålla ens ur en strikt ekonomisk logik tycker man. Tanken med vinst i välfärden är i grunden sjuk.

Vänsterpartiet skall trumpeta ut dessa självklarheter så att alla hör det inför nästa val.

. Enskede i november 2013 Rolf B rattström

fredag 26 april 2013

Första Maj



Tidningen Riksdag och Departement hänvisar till senaste SOM (Samhälle Opinion Medier) undersökningen från Göteborgs universitet och konstaterar att väljarkåren blir mer och mer vänster.
Glädjande, och inte särskilt märkligt.

Välfärden urholkas, våra gemensamma tillgångar säljs ut till vrakpriser. Bibliotek privatiseras, ideell läxläsning får kommunala medel indragna med hänvisning till att de
konkurrerar med RUT.
De som redan har får mer, och de som inget har får ännu mindre.
Resurssvaga grupper ställs mot varandra medan de som tjänat och tjänar på alliansens politik sitter i orubbat bo.  Främlingsfientliga krafter vinner terräng med den för somliga lättsmälta retoriken att det är invandrarnas och flyktingarnas fel att det inte finns pengar till vården, till skolan och till omsorgen.
 De pengarna finns i skatteparadis, Trots att regeringen lovat att begränsa (begränsa, vad betyder det?) riskkapitalisternas möjligheter att gräva guld ur våra skattekronor, och trots att flera opinionsundersökningar tydligt visar att svenskarna vill att pengarna ska stanna i verksamheterna så fortsätter miljoner och åter miljoner kronor att hamna på anonyma bankkonton på Jersey eller Guernsy

I riksdagen har vi sedan 2010 ett politiskt parti som med en dåres envishet fortsätter att hävda att de inte är några rasister - samtidigt som de driver en rasistisk och segregerande politik och samtidigt som deras företrädare gång efter annan gör grova rasistiska uttalanden.

Sverige kan och SOM undersökningen visar -Sverige vill bättre!!

Det finns ett parti i Sverige som säger NEJ till vinster i välfärden
Det finns ett parti som sätter det antirasistiska arbetet högt på dagordningen.
Det finns ett parti som har en enkel och livsviktig paroll på sin fana -
Arbete, Rättvisa, Välfärd

Vi ses på första Maj!

/ Ewa Pååg, Vänsterpartiet Enskede

torsdag 25 april 2013

Hänt på Stadsdelsnämnden 2013-04-18



Hänt på Stadsdelsnämnden 2013-04-18

Tänk så störda Kartellens politiker blir varje gång Rågsveds friområde kommer upp. Deras argument, om de överhuvudtaget säger något, är förbryllande. Senaste stolpskottet kom denna gång från Folkpartiet; ”det blir bättre tillgänglighet om man bygger radhus i friområdet”. Oj! Sanningen är att de 200 planerade radhusen stänger en naturlig väg in i området. Att det blev viss ordväxling kom sig av en motion om ett gemensamt naturreservat med angränsande Kynäsberget i Huddinge. Ett större reservat gynnar de ekologiska värdena. M och Fp struntar i detta och sa nej. Liksom Rosa Lundmark och jag säger de dock ja till att Årstaskogen blir naturreservat. Bra, men man ska veta att Rågsveds friområde/Kynäsberget har betydligt högre biologiska och ekologiska värden. Men Kartellens politik utmärks ju varken av kunskap och logik.

Buss 168
Denna buss går mellan Östbergahöjden och Gullmarsplan. SL överväger här fler turer under slutet av rusningen på morgonen. Bra, detta kan också gynna de boende i kommande husen på Årstafältet och Årstastråket ”ovanför” gamla Arla. Men hur mycket till klarar Gullmarsplans T-station? Den är redan starkt överbelastad. Man tvingas nu stå i kö för att komma fram till trappen ner till tågen mot stan, sa sossarna. Tyvärr är det svårt att sätta in fler turer, anser SL. Dags för dubbelspår i bägge riktningarna, är en fundering som jag har. Eller en linje från Skärmarbrink som går åt andra hållet i en båge över Nacka och Södermalm. Det finns planer på en bro över Nynäsvägen till nya Söderstadion. Skärmarbrink blir då närmaste T-station.

Husbyggen vid Enskedevägen och Trollesundsvägen
Det planeras för 135 lägenheter i sex hus samt en förskola för cirka70 barn på tomten mellan Enskedevägen och Enskedegårds gymnasium. Bra ställe att bygga på. Dock behöver man göra
något åt bullret. Mitt i vägen finns en intetsägande grässträng. Dit kan man skjuta ut vägbanan. På den frilagda innersta filen kan man lägga nuvarande gång- och cykelbana och dessutom sätta upp ett bullerplank. Husen ska vara på högst 4 våningar för att harmonisera med husen omkring. Faktiskt vill även Alliansen ha det så. Förmodligen har villaägarna reagerat mot huset på 7 våningar.
För att få bygga vid Trollesundsvägen och skogen har tyvärr redan byggföretag tilldelats mark. Planerna omfattar cirka 350 lägenheter varav bara 50 hyresrätter. Vi vill ha tvärtom. Dessutom ligger planer på nästan 50 rad- och kedjehus i Trollesundsskogen. Vi säger nej till detta. Karaktären av vild skog försvinner. Ett illdåd mot Bandhagen och då främst mot barnen som ofta är i skogen. Hit söker sig även hare och rådjur, mindre hackspett och bivråk. 

Ny snöröjare i Årsta och Vantör
Hur spännande är en upphandling av parkskötsel och renhållning? Nästan noll, tycker jag. Lägger man till snöröjning så blir poängen betydligt högre, särskilt med tanke på hur illa den var i vintras. Men de fyra lagda anbuden skiljer sig kraftigt. Sammanlagt vill Svevia ha drygt 24 miljoner kronor per år medan Tylömarks trädgårdsanläggningar nöjer sig med knappt 11 miljoner. Så dom tog hem uppdraget. Dessutom har Tylömarks kollektivavtal. De två andra buden låg ”mittemellan”.

solig vår!
Lars Sterneby




          

onsdag 24 april 2013

Möte för nya, nygamla och alla andra medlemmar 27 Mars 2013


Vi i styrelsen för Vänsterpartiet Enskede bestämde för en tid sedan att vi ville hålla ett öppet möte för de medlemmar som hittills inte varit så aktiva i föreningen. Vår tanke var att de som kanske funderat på att gå till ett möte skulle få sig en liten välkomnande "spark i rumpan" - såväl nya som nygamla och givetvis även de som hängt med en längre tid.

Vi bjöd in Ann Mari Engel från kommunfullmäktigegruppen för att hon skulle ge oss lite information om hur arbetet går till i stadshuset och vilka frågor som är 'heta' just nu.
Ann Maris huvudfrågor i stadshuset är kultur och bostadspolitik och mycket av samtalet kom att handla om just bostäder.
Bostäder är viktigt för alla och i vårat område har det med en rasande fart och med inte alltid schyssta metoder genomdrivits många omvandlingar av tidigare kommunala hyresrättsfastigheter till bostadsrättsföreningar.
Det har ju pågått och pågår fortfarande i stora delar av staden. Även om vi formellt ännu inte har marknadshyror så är det oundvikligen ditåt det drar.
För en tid sedan beslutades att allmännyttans tidigare roll att gå före med marknadsledande hyror ska tas bort. Glädjande att Vänsterpartiet reserverade sig. Mindre överraskande men inte mindre trist var att V var det enda partiet som gjorde det.

Ann Mari tipsade om sidan www.stockholmsvanstern.se för den som vill veta mer om vad som händer i stadshuset.

Vi i styrelsen berättade också lite av vad vi gjort under 2012.
Även hos oss har bostadsfrågan varit på agendan.
Vi hade under hösten ett besök av författaren och journalisten Kent Werne som berättade om sin bok "Du sköna nya hem" Också det ett lyckat besök och en mycket läsvärd bok.
Kent Wernes besök följdes upp av att Stockholmsdistriktets ordförande Seluah Alsaati hälsade på och pratade bostadspolitik ur Vänsterpartiets perspektiv.

Nu under våren hade vi även besök på biblioteket av Maria Hannäs (V) och av Daniel Andersson från stadsbyggnadskontoret. De var där för att tala om byggplaner i Slakthusområdet. Den nya arenan står snart färdig och IKEA har visat intresse för att öppna ett varuhus där. Det mötet blev stundtals ganska hett. De flesta åhörarna gav uttryck för att det man önskar sig är flera offentliga platser snarare än sådant som är vikt enkom för konsumtion.

Mötet talade även om politik ur ett mer ideologiskt perspektiv. Vilket samhälle vill vi ha? Hur stort mått av pragmatism krävs för att få förändringar genomförda?
Sverigedemokraterna har inget mandat i stadshuset. Vad ska vi göra för att det ska förbli så efter september 2014?

Ett av era önskemål var att föreningen ska bjuda in riksdagsledamot Jens Holm - tillika medlem i Enskedeföreningen- för att tala klimat.
Det kommer vi att göra.

Vi i styrelsen är väldigt nöjda med mötet. Det var ungefär 15 personer som kom och av dem var det ganska -för mig i alla fall- många nya ansikten.

En liten litteraturlista på böcker som kom upp under kvällen

 Kent Werne, "Du sköna nya hem"
Richard Wilkinson & Kate Pickett "Jämlikhetsanden"
Nina Björk, "Lycklig i alla sina dagar, om pengar och människors värde"
Christer Sanne, "Keynes barnbarn, en bättre framtid med arbete och välfärd"

Föreningen bjöd på fina mackor, kaffe samt öl och vin.

Vi vill tacka Ann-Mari Engel och alla er som kom till mötet.
Nästa medlemsmöte blir 13 Maj (kallelse kommer) och innan dess hoppas vi att få se så många som möjligt av er vid 1 Maj.
Enskedeföreningen brukar samlas ungefär en timme innan avmarsch vid restaurang Orkidée i hörnet av Medborgarplatsen.
Välkomna!

/Ewa Pååg, ordförande Vänsterpartiet Enskede



söndag 14 april 2013

Nyliberalismen - fascismens förtrupp


I veckan fick vi veta att en lista på hemliga bankkonton från skatteparadis världen över flutit upp. Det rör sig sammanlagt om oerhörda summor som bolag och enskilda gömt undan beskattning.. Dessa sekreta banker ligger ofta på öar. De är sprängfyllda med pengar från skattesmitare, hälare, korrupta regimer, oljekonsulter, vapenhandlare och andra livsstilskriminella. De ligger där och skaver och måste tvättas innan de kan gå ett varv till och växa till sig. En modern variant är att bilda eller köpa in sig i riskkapitalbolag. Bolag som i Sverige driver ålderdomshem och skolor. Risken  är nära noll. Med kostnadspress och finurliga räntesnurror skapas ett porlande flöde av skattepengar tillbaka till de hemliga kontona eller som vinstutdelning.  Detta dubbla tjuveri försvaras idag ogenerat och öppet av politiker och skribenter på högerkanten.

Vi som känner djupt och vanmäktigt att detta är omoraliskt, orättvist och fel möts ofta med  argument som att detta är bra för valfriheten. Att vi ska vara tacksamma för att kapitalet söker sig till Sverige. Grumliga och osakliga argument. Det är frustrerande. Frustration är bra jordmån för fascism.
Hela förstasidan på regeringsorganet DN pryddes häromdagen av skolminister major Björklunds porträtt i profil. Han skulle visst ta något krafttag inom skolväsendet igen. Rent intuitivt tänkte jag att nej stå still, rör dig inte för varje gång du gör det sjunker skutan lite till. Efter snart två mandatperioder vid makten låter han fortfarande som en oppositionspolitiker, förklaringen att allt är sossarnas fel är lite ihålig. Elitklasser, socioekonomisk hårdsortering  av elever och drastiskt sjunkande resultat har han åstadkommit. Allt i nyliberal anda.

För de av oss som varit med om konsultdriven omvandling av våra kommunägda hyreshus till bostadsrätter är sinnebilden av förtrupp helt tydlig. En handfull personer med obegränsat antal fullmakter köper  huset vid en tredje eller fjärde sk köpestämma när de till slut fått ihop 70% av hyresgästerna. Fastighetsförvaltningen blir oprofessionell, kostnaderna stiger, allas skulder är i praktiken nästan dubbelt så stor som vad lägenheterna kostade. När räntorna stiger kommer många att få svårt att bo kvar. De mest aktiva omvandlarna säljer inte sällan av ganska snart och drar vidare. Kvar blir vi ofrivilliga förvaltare. Om detta bör någon skriva en roman. Jag skulle kunna hjälpa till med en personteckning av konsulten.

Svenska Dagbladet som i motsats till den större konkurrenten går från klarhet till klarhet när det gäller samhällsbevakande rapportering avslöjade det som jag misstänkt sedan länge. Att statens bank, SBAB, efter att ha nekat någon lån på grund av otillräcklig betalningsförmåga  tipsar utlåningsföretaget BlueStep om en potentiell kund. Hjärtlöst och cyniskt. Statens bank och omvandlingskonsulterna har tydligen samma värderingar. Duktig idiot kallar man sådana som lydigt gör saker de tror husse vill utan egen eftertanke. Staten är numera inte bara likgiltig för sina undersåtar, den har lierat sig med ockerkapital. 

April 2013
Rolf Brattström

söndag 24 mars 2013

Om byggplaner i Enskede med omnejd


Välbesökt möte om byggplanerna i Enskede med omnejd.
Daniel Andersson som är arkitekt och handläggare från 
stadsbyggnadskontoret berättade om hur planerna i 
dagsläget ser ut. Han gick även igenom den formella 
gången innan beslut tas.
Temat är förstås IKEA, slakthusområdet och söderstaden



Byggfrågor är något som – av naturliga skäl – berör medborgarna. Oavsett politisk tillhörighet så  är vi ofta intresserade av det som händer i vårat område. Det var glädjande att se att besökarna och engagemanget hade en bred spännvid både avseende ålder och kön.

Frågan om IKEA:s vara eller icke vara vid Globenområdet var nog den som väckte mest debatt.
Vänsterpartiet centralt har ännu inte tagit ett beslut om att ställa sig positiv eller negativ till projektet, det är ju fortfarande i sin linda och många frågor återstår att få svar på.  Att arbetstillfällen skapas får kanske sättas på pluskontot – den oundvikligt ökande trafiken och att ytorna för att bygga de så välbehövliga bostäderna minskar hamnar på minussidan.
Mitt intryck var att majoriteten av besökarna på biblioteket i Dalen snarare eftersöker ett öppnare och större offentligt rum i stället för sådant som är utformat till största del för konsumtion.
Vid en omröstning med handuppräckning bekräftades min känsla : 3 av 4 säger sig vara negativa till IKEA-bygget.
En intressant tanke dök från en av deltagarna –IKEA som ett utställningsvaruhus –Kunden tittar på det man vill köpa men handlar hemma vid datorn. Möjligen skulle man spara en del på parkeringsplatser , men räcker det?

Därefter tackade vi Daniel för att han kommit till oss och informerat om det som i dagsläget finns att informera om.
Sedan var det Maria Hannäs tur att som V:s ledamot i stadsbyggnadsnämnden tala om politiken och om hur V ser på planerna.
Det är, som sagt, ett hett ämne. Många ger uttryck för att de är –minst sagt – oroliga för att den demokratiska processen inte går schysst till. Möten mörkas och beslut fattas utan att boende och medborgare har haft någon möjlighet att påverka.
Maria Hannäs är tydlig och rak – Vänsterpartiet är inte i majoritet men väldigt aktiv i de här frågorna.
Många undrade också – Vad kan vi göra för att påverka – INNAN besluten fattas?
Skriv, överklaga – som förening, som aktivistnätverk och som privatperson var Marias tips.
Boende i Dalen undrade naturligtvis också om vad som kommer att hända med det närmaste området.
Vad kommer att hända med Dalenparken och pulkabacken när byggandet börjar där? Området där är i nuläget ett av få offentliga mötesplatser i Dalen.
Ett nätverk efterlystes för att snabbt kunna sprida information om möten och annat som händer i frågan.
Facebookgruppen ”Bevara Nytorpsärde” är en öppen grupp som alla som vill kan gå med i.
Man kan också mejla till
enskedevanstern@rocketmail.com
Där jag kan samla ihop namn för en mejllista. Den är nog bra om den inte är partipolitiskt bunden då frågan är viktig för alla boende i området.

Mötet blev engagerat och stundtals hett - och uppskattat - fler av deltagarna uttryckte som sagt en oro för att medborgarna inte får information och möjlighet att delta i besluten.

Tack till  Lars Sterneby och Peter Söderberg från föreningen för fint arrangemang.

Tack till Daniel Andersson från stadsbyggnadskontoret.
Tack Maria Hannäs!
Och sist men inte minst - Tack biblioteket i Dalen och alla ni som kom!

/ Ewa Pååg, Vänsterpartiet Enskede








torsdag 21 februari 2013

Carema, Reinfeldt och nyliberalismen


Carema, Reinfeldt och nyliberalismen

Vår moderatdominerade regering visar sig vara allt dyrare för skattebetalarna. Vattenfalls köp
av det holländska energikonglomeratet godkändes av ägarna trots varningar från ekonomer
i regeringsadministrationen. Var det en politisk eftergift för att Centerpartiet, under vars
departement Vattenfall ligger, skulle få lite självförtroende? Det är skillnad på självförtroende
och självkänsla, kan vara knepigt att hålla isär kanske. Oavsett tycks det ju inte ha hjälpt.
Affären är otroligt klantig. Att döma av den återhållsamma mediereaktionen tycks toleransen
för småskaligt slarv vara mycket mindre än för gigantiskt schabbel. Nuonaffären har kostat
skattebetalarna en väldig massa Toblerone. En annan ekonomisk katastrof och slarvig
respektlös hantering av skattebetalarnas pengar håller nu på att flyta upp till ytan. Det är
högerns, med Filippa Reinfeldt i spetsen, egendomliga avtal med byggfirmor och någon
brittisk finansiär om nya Karolinska sjukhuset. Bara det att stora delar av avtalet är hemligt
visar på en arrogant inställning till offentlig insyn och demokrati. Liksom tidigare fall
av högerpolitiskt dirigerade stora och dyra misslyckanden står ingen ansvarig att finna.
Jämför utförsäljningen av Stockholms stads centrumanläggningar i förorterna till Boultbee.
Politikerna skyller ifrån sig och pekar neråt mot tjänstemännen. Det är ett beteende som
har blivit mycket vanligt under alliansens tid vid makten. Det är ett beteende som försvagar
demokratin. Det är viktigt att vi Vänsterpartiet tar upp och synar de här affärerna, vad de har
kostat ekonomiskt och i kvalitet och trygghet för de flesta av oss.

Vad beträffar statliga verk har vi ett ministerstyre som aldrig förr. Jag vill minnas att sådana
tendenser upprörde den borgerliga pressen oerhört under den tid högern satt i opposition.
Försvaret, Landsbygdsdepartementets verk, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
rattas via reella generella anslagsminskningar kompletterade med tillfälliga projektanslag och
regleringsbrev på ett detaljerat sätt av alliansens politiker. Höga statstjänstemän med integritet
ersätts systematiskt med sådana av ”rätta” virket, böjliga för tryck uppifrån och styva nedåt.

Centraliseringstendenser i stat och Stockholm är påtagliga exempelvis beträffande
administration och IT. Förälskelsen i konsulter med välsmorda munläder är starkare än
respekt för sakkompetens inom de olika verksamheterna.

En genomlysning av vad utförsäljning av gemensamma verksamheter och gemensamma bolag
faktiskt har inneburit för flertalet borde inte vara så svårt att göra. Väldigt många har fått en
otryggare tillvaro. Väldigt många har mycket stora bostadsskulder. Individens frihet att göra
självständiga val har ju de facto minskat påtagligt för väldigt många.

Det kan däremot bli svårt att få genomslag i opinionen för en saklig beskrivning av vad som
faktiskt skett och kontinuerligt sker då det förefaller som högerpolitiker oblygt använder
skattemedel för att driva sin ideologiska linje som i fallet omvandlingen av allmännyttan
till bostadsrätter. Eller låter de bolag som de sålt skattefinansierad verksamhet till, sk
riskkapitalbolag (sällsynt omotiverad beteckning i detta sammanhang) inom vård och omsorg
finansiera personliga kampanjer i annonsbilagor.

De borgerliga är välorganiserade och med låg moral, eller, som de vinstdrivande bolag de
umgås med, eller rent av skapar, utan moral. Helt i enlighet med den renläriga nyliberalismen.

Eller har jag missförstått att aktiebolags främsta förpliktelse är att generera vinst åt sina ägare,
nej jag tror inte det.

Februari 2013

Rolf Brattström

Hänt på stadsdelsnämnden 2013-02-07


Hänt på Stadsdelsnämnden 2013-02-07

Plötsligt hände det. Utvärderingen av Caremadrivna pensionärshemmet Högdalens vård- och omsorgsboende var på tapeten. Rosa Lundmark, jag och S samt i någon mån Mp uppmärk-sammade bristerna med bland annat ofullständiga journaler och vårdplaner. Men också att trädgårdsdelen och gymmet ännu inte är på plats, som man lovat i anbudet för 5 år sedan. Detta är allvarligt av konkurrensskäl. Carema kan ju med dessa löften ha kammat hem kontraktet. Andra bolag, som la anbud, kan ju med rätta se detta som ett fult tricks. Men mest drabbas de boende då de går miste om viktiga aktiviteter. För Carema blir det en lägre kostnad och högre vinst. Rimligt att kräva vite, tyckte vi. Då hände det, M och Fp gick helt oväntat till angrepp efter tystnad i två år. Man menade att det var av ideologiska skäl vi kritiserade. Ni är inte kritiska mot våra egna verksamheter, attackerade man med. Fel, sa vi. Ni gillar inte privat drift för ni har en socialistisk syn, kom därpå. Snart upptäckte den Caremakramande blåkartellen att detta kunde ses som bekräftande beröm, så då kastade man in ordet kommunism. Någon debatt om bristerna på Högdalen blev det förstås inte.

Första byggplanen för Årstafältet
Vi vill fortfarande skapa en landskapspark av fältet. Om detta har det tidigare rått bred enighet. Men det var då det. Byggplanerna i denna första etapp omfattar 870 bostäder inklusive 124 studentbostäder och 13 radhus i nordvästra delen av fältet dikt intill kolonilotterna. Ett antal flerbostadshusen kommer att bli 12 våningar höga. De är lagda så de kraftig skuggar gårdar och många hus. De höga husen på Årstafältet konkurrerar dessutom bjärt och oharmoniskt mot de på Valla gärde, tycker Rosa och jag, när vi trots allt kommenterade förslaget. Vi vill bygga omkring men utanför fältet. Där går det att få fram rejält med mark för bostäder.        
Om avfallskvarnar, som kartellen vill ha, blev det en lite udda diskussion. Veckan innan hade en expert från Miljöförvaltningen informerat nämnden om hur dåligt det är att mala ner matrester i avfallskvarnar. Dels fastnar resterna lätt i avloppsrören, dels försvinner halva ”energin” då nedbrytningen börjar innan matresterna når bearbetningen. Det blev en lätt straffspark att påpeka för alliansen att dom veckan efter expertens sågning lägger ett förslag på avfallskvarnar. Att ta till sig kunskap verkar inte vara något för M och Fp.

Parken Bandängenstråket förbättras
Förstärk känslan av park och öka den biologiska mångfalden i Bandängenstråket, föreslår skriftligt en medborgare. Bandängen löper längs T-banan mellan Bandhagen och Högdalen. Med utsättning av bärbuskar, nektarrika blommor, stockar och rishögar kommer fler arter och djur söka sig hit. Får att nå detta behövs ett bullerplank mot T-banan. En enig nämnd sa ja till förslaget. Men kartellen villkorar projektet med att man får fram extrapengar. Detta äventyrar förslaget. Vi vill att man garanterar förverkligandet med öronmärkta pengar i budget för nästa år.

Husplaner längs Åstorpsringen
Fyra hus med cirka 50 lägenheter vill man bygga längs Åstorpsringen mittemot de blå husen.
Förslaget kan du titta på i foajén till Enskede bibliotek, Dalens allé 10, fram till 13 mars.

pennfört av
Lars Sterneby