På Valmyndighetens sajt www.val.se finns det massor med intressant information. Man kan se nästan ner på kvartersnivå hur folk har röstat, liksom förstås distrikt, län och hela landet, jämförelser med valet 2006, osv.
Exempelvis visar det sig att i Dalen fick de rödgröna 65 % av rösterna i kommunfullmäktigevalet. Vänsterpartiet fick 13,27% i norra delen (valdistrikt Enskede 21) och i södra 11,79 (Enskede 22).
Vänsterpartiet i Enskedes förening hade sina flesta aktiviteter inför valet i Dalen, med bokbord vid en rad tillfällen mellan ICA och torget och utdelning av tidningar vid tunnelbanan.
Det är väl inte orealistiskt att tro att vårt arbete bidrog till dessa fina siffror och att de som röstade på Vänsterpartiet kanske vill se ytterligare livstecken och kamplust från partiet snart. Med all säkerhet finns det ytterligare sympatisörer bland dem som inte röstade: endast 73% av befolkningen i Dalen röstade i år.
Mer att glädjas åt: Vänsterpartiet har fått ett ökat antal röster både i hela landet och lokalt på många håll, ex.vis på Södermalm. Partiet har också fått ett stort antal nya medlemmar, bara under val-dygnet anmälde sig omkring 700.
En del av förklaringen till valresultatet lär nog ligga i de stora skillnaderna i valbudget mellan partierna. Det gör så klart inte saken bättre, tvärtom nästan, men är dock en del av förklaringen. De Rödgröna hade en total valbudget på 91 milj kr, Alliansen hade 167 milj. Av de två någorlunda jämnstora partierna Centerpartiet och Vänsterpartiet hade Vänstern 9 milj och Centern 65 milj att sätta fart på. (Publicerat månd 20.9. i SvD Näringsliv)
Pengarna består av partistöd som delas ut av både stat, stad och landsting och som är beroende av resp. partis storlek, "partiskatt" (det politiker betalar till partiet av sina arvoden), donationer samt partiets egen förmögenhet. Moderaterna tar ju emot hemliga donationer, varifrån kan man bara gissa. Centerpartiet sålde sitt tidningsimperium för några år sedan och blev ett av världens rikaste politiska partier. Så ser det ut. Något att begrunda.
Ett annat skäl till att det gick så illa - tror jag - är eftergifterna och det utslätade språkbruket som krävdes av det rödgröna samarbetet. Därför en befrielse att lyssna (igen!) på Lasse Ohlys tal vid slutet av valvakan och hoppas på att det är så vi ska prata och tänka framöver.
I övrigt uppmanas alla att komma på demonstration mot rasism och nedskärningspolitik den 4 oktober. Riksdagen öppnas och SD debuterar som riksdagsparti. Sergels torg klockan 17.
Margareta Creutzer, Vänsterpartiet i Enskede
Ytterligare analyser av
Ali Esbati och Ida Gabrielsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
-Alla kommentarer granskas innan publicering.
-Håll god ton, tänk på netiketten!
-Rasistiska och främlingsfientliga kommentarer åker rakt ner i en liten soptunna där de hör hemma!