torsdag 17 december 2015

Enskedevänsterns väggtidning

Väggtidning Enskedevänstern november 2015, årgång 16



Du kan bo kvar
Vänsterpartiet har drivit igenom en viktig reform för stadens boende i allmännyttan. Hyresgästerna kommer att själva få välja sin standard efter renovering av lägenheten och därmed också hyresnivån. Ingen ska behöva flytta för att hyran blir för tuff.
Även för nyproduktion i allmännyttan kommer hyran att kunna pressas. Projektet ”Stockholmshusen” tar fram ett standardiserat hus med låg byggkostnad för de kommunala bostadsbolagen. Hyresrätter ska heller inte säljas ut!

Begränsad konkurrens M:s önskan
(V)i vill att äldreboenden ska skötas av Stockholms kommun. Så när Attendos kontrakt går ut vill vi återta äldreboenden. Men ibland vill S och Mp att boendena upphandlas, så vinststyrda bolag kan lägga bud. Moderaterna vill hindra förvaltningen för Enskede-Årsta-Vantör från att lägga ett anbud. (M) vill ta bort en tuff konkurrent så att bolagen får ett skyddat reservat att jobba i. Dom är lyckligtvis i minoritet!

Svårt med boenden för ensamkommande barn
Det är kris för att ordna boenden till ensamkommande barn. I augusti ansvarade Enskede-Årsta-Vantör för att 6 barn fick ett hem, i september för 22 och i oktober ordnades för 38 barn. Då vi nu har brist på boenden passar den privata marknaden på att rusa sina priser. Bolag kräver nu 3500 kronor per dygn för ett familjehem som ska ta mot ett barn på flykt. Staten ersätter staden med högst 1900 för ett dygn. Nu jobbar förvaltningen på att orda egna boenden. Kapitalet ska ha behövlig konkurrens!

NATO /Värdlandsavtalet - Nej tack
Det drivs en kampanj i borgerliga medier för att Sverige skall ansluta sig till NATO. Det är ingen bra idé. NATOs strategi bygger på kärnvapenavskräckning Vi skulle inte bli tryggare, det blir dyrare och vi blir osjälvständiga. Våra insatser i Afghanistan och Libyen har inte utvärderats. Riksdagen bör även rösta nej till Värdlandsavtalet i vår som skulle ge NATO/USA rätt att anfalla österut från svenskt territorium. Vi har haft fred i 200 år. Synd att bryta en sådan svit!



Ökenkrigens blodiga krevader
har gjort många till nomader
De vandrar inte hit för att livet här är skönare
utan flyr för livet från terror och drönare
Visst blir här lite trångt en tid
men vårt mänskliga samvete får lite frid
Ty mången krigare och profitör
har inga samveten som stör
. och de nyliberalt troende

höjer här priserna på boende