söndag 1 mars 2015

Enskede sista dagarna i februari 2015,


En klen vinter ligger kvar som halkig is på oplogade gångbanor. Annars nästan barmark, med snöfläckar här och där och smutsiga upplogade snödrivor i gathörnen. Har idag läst ”Katharina Blums förlorade heder” av den tyska nobelpristagaren Heinrich Böll. En pamflett om gangsterjournalistik. Den hade ett välskrivet efterord av Per Svensson. Boken är ganska daterat till sin tid, 70-tal i dåvarande Västtyskland. I efterordet resoneras; Journalistiken skall vara skoningslöst avslöjande men om den blir i polisens och etablissemanget tjänst blir den mycket osund. Det är väl vad den bär med sig in i vår tid. En stark roman, och en stark film blev det också. Jättetidning Bildt (med mycket fotografier) fick sig då en tackling av Böll som kändes. Det lär även ägaren Springer själv ha tillstått i en av sina sista suckar.
Tidningen fortsätter in i vår tid med vulgära påståenden om lata greker som snyltar på tysk förträfflighet med sitt lånebehov. Att man i räddningspaketet för Grekland skulle avbryta köpet av en massa dyra tyska tanks till den grekiska militären för att kunna spara mindre på skolor och medicin är ingen problematisering som den fria pressen Bildt ägnar sig åt. Desinformation är traditionellt en stark gren för tysk höger.
Die ferlorene ehre der Katharina Blum” må vara fastvuxen i sin tid, 74 kom den ut, men frågeställningarna och beskrivningen av journalistik och redaktörskap när det är som sämst har sin fortsatta giltighet. Tänk på det ni som följer med strömmen att det är bara döda fiskar som gör det. Och dom som bara låtsas vara döda för att inte sticka ut.
Euroskeptikerna, som till exempel majoriteten av svenska folket, har ju fått rätt. Man kan inte ha samma valuta i alltför olika länder vad avser skatter, löner, arbetsmarknadsregler, skatteadministration/effektivitet med mera. Det har väl visat sig? Är då lösningen identiska administrationer och politiska prioriteringar i alla länder? Ja. Men blir inte lite småtrist? Jo. Det glömde visst Euroforikerna att säga. Ekonomi är ju egentligen en beteendevetenskap, som borde höra till universitetens humaniorainstitutioner. Ekonomi är ingen naturvetenskap. Ty de har inga laboratoriebänkar, de kan inte sätta upp försöksmodeller. Ibland experimenterar de, in real life, med hjälp av finniga nyliberaler och militärer och reklambyråer men det gör ju inte det till en naturvetenskap i alla fall. Kontrollgrupp saknas. Om Grekland klarar sig utanför Eurozonen och inte det bräckliga EU-bygget rasar om de går ur – då tycker jag de skall göra det. Kanske skulle Grekland och EU må bättre om de fick tillbaka sin valuta.
Nytt ämne: Vapenexport. Vi borde kunna avstå, vi borde ha råd att avstå från att sälja vapen till Saudi Arabien. Sysselsättningen i Sverige är förvisso viktig. Men förutom SAAB är väl det mesta av Svensk vapenindustri ägt av internationellt kapital numera? Vi, Sverige, är kanske inte längre herrar över vart produktionen går? Vad tror du? Saudi Arabien är inget trevligt land men väldigt rikt. Och en viktig allierad med USA. Men det bör ju inte tvinga oss till prostitution. Vi har väl initialt egna eftersatta behov? För vårt territoriella försvar. Om vi har råd att avstå skulle det stärka min självkänsla. Att sälja svenska vapen till ett land som piskar oppositionella, tvingar halva befolkningen att dölja sina ansikten och aktivt destabiliserar sin omgivning är inte bra för den inhemska moralen. Men nu blev jag visst så där fånigt omodernt nationalistisk igen när jag borde veta att den globaliserade ekonomin är allas vår räddning. Det tar tid att vänja sig.

Rolf Brattström

Sanktioner mot Ryssland biter dåligt

EU tar till kraftfulla sanktioner mot Ryssland,
pumpade medierna ut för ett tag sedan. Och
strax efter tog politikerna till ytterligare kraft-
fulla sanktioner... Och därefter fler kraftfulla...
Men åtgärderna verkar inte ta! Däremot drabbar
spelet våra mjölkbönder. EU exporterar inte
längre mejeriprodukter till Ryssland. Så nu har
marknadens pris på mjölk rasat. Med en krona
per kilo har Arla sänkt inköpspriset till mjölkbön-
derna. Dom kvider. Flera tror nu att de tvingas i
konkurs.
  Hos våra fyra storbanker är Rysslandsfonderna
bäst i klassen. Deras uppgång i år ligger mellan
23,6 till 26,4 procent. Avståndet till "2:orna" är
en hel långsida. Börsen i Stockholm får nöja sig
med en uppgång på 15,8 procent sedan årsskiftet.
Siffrorna är från  27 februari.

Lars Sterneby