lördag 25 augusti 2012

Om rasismen på nätet och annorstädes.


Det finns gott om människor som tycks leva i föreställningen att yttrandefrihet är samma sak som att inte bli emotsagd. Internet kryllar av forum där folk vädrar sina rasistiska och främlingsfientliga åsikter. Ett av dem är sajten Avpixlat. Det som är värre än att läsa artiklarna där är att läsa i kommentatorsfältet. Hatretoriken, islamofobin och rasismen tycks inte ha någon gräns. Den anonyma redaktionen på Avpixlat skryter om hur högt de har i tak och om att kommentatorerna mer än gärna får vara anonyma.
Även om de etablerade tidningarna modererar hårdare och kräver någon form av identifikation tar rasisterna stor plats även i där. På aftonbladet.se tycks ledare och tidningsartiklar i allehanda ämnen  motivera kommentarer med tydlig rasistisk prägel.
I sig inget nytt under solen. Problemformuleringen och problemlösningen för rasisterna har alltid varit densamma – Allt kan skyllas på invandrare och flyktingar. Stänga gränserna och helst skicka ut så många som möjligt är lösningen.
Jag argumenterar ibland med de som har de här åsikterna.
Det är något av ett sisyfosarbete och det känns sällan, för att inte säga aldrig, som det är någon mening.  Jag tänker ändå fortsätta att göra det. Som sagt, yttrandefriheten innebär inte att man kan räkna med att ingen säger emot.
Och även om rasisterna inte lyssnar, även om de kallar mig ”pk-hjärntvättad”, ”batikhäxa”, ”antivit” och alla andra möjliga och omöjliga saker så vill jag att de ska veta att jag tycker att de har fel.

På facebook finns grupper för den som vill protestera mot att vi har religionsfrihet i Sverige och mot att vi tar emot invandrare och flyktingar.  De heter saker som ” Nej tack till moskéer i Sverige”, ”Nej tack till körkort och andra särrättigheter för invandrare”  och ”Om den svenska flaggan kränker dig så kan jag hjälpa dig att packa”. Det finns hur många som helst. Ofta står det i beskrivningen av gruppen att det inte är någon rasisitisk grupp. Ändå drar de till sig just rasister lika effektivt som socker drar till sig getingar. Ungefär som Sverigedemokraterna.

Faktoiderna som sprids i de här grupperna är otaliga. ” Nu får vi inte sjunga nationalsången längre på skolavslutningen, man får inte hissa svenska flaggan längre för då är man rasist …” Och så vidare och så vidare.  Ja, ni vet ungefär hur det låter.
Några faktaunderlag presenteras aldrig. Det är svepande generaliserande formuleringar och om man ifrågasätter det som sägs så bemöts man allt som oftast med  ” – Det är så det är, men det får man ju inte säga Sverige för då är man rasist.
”Nej tack till körkort för och andra särrättigheter för invandrare” har inte brytt sig om att ta reda på hur det är med det där med gratis körkort.  Det man vill förmedla är bilden av att massor med flyktingar och invandrare får sina körkort bekostade av hederliga svenska skattebetalare. Medans ungdomar födda i Sverige inte tycks ha några rättigheter alls.

Sanningen är att  några kommuner har subventionerat  körkort för ett antal  människor. Det har också visat sig att en stor andel av dem efter avslutad körkortsutbildning har fått jobb.
Det finns också många gymnasieprogram där ungdomar får sina körkort betalda. Det gäller både de som är födda i Sverige och de som är födda någon annanstans.
Samma personer som i parti och minut skriker i högan sky att den svenska integrationspolitiken är ett fiasko  samlas alltså i en facebookgrupp och klagar över en integrationsåtgärd som varit väldigt lyckad.
Det är nästan så att man börjar misstänka att det faktiskt inte i första hand är flykting och invandringspolitiken som är bekymret utan, ja, just det, flyktingarna och invandrarna.

Jag tror inte att de här rasisterna bakom tangentborden är riktigt så många som de vill ge sken av. På en av dessa sidor som har ungefär  8000 ”likes” undrar någon var de  resterande 8 miljonerna ”gilla” är någonstans.  Jag är inte helt främmande för att orsaken  till att han använder siffran 8 istället för 9 är att han vill markera  att alla svenskar minsann inte är svenskar.
Majoriteten av människorna i Sverige är naturligtvis inte rasister.
Säkert  finns det många som klickar på ”gilla”-knappen utan att egentligen fundera så mycket på vad de här grupperna står för och som vid närmare eftertanke nog inte skriver under på den främlingsfientliga agendan.

Men rasisterna finns, och de måste bemötas.

Vi vet alla vad som hände i Norge förra sommaren.

 
Just nu förföljs och hotas somalier i småländska Forserum. I den fysiska verkligheten. Ivrigt påhejade av foliehattar på flashback.

Det är ogörligt att bemöta all skit som skrivs på olika forum. Det vore mer än ett heltidsjobb.
Men min önskan, min vädjan och mitt hopp  är att alla vi som ser invandring och flyktingmottagning som nå’t bra, alla vi som inte tror på en världsomspännande muslimsk konspiration i syfte att införa sharialagar i hela västvärlden, alla vi som tycker att solidaritet och humanitet är viktiga värden – att alla vi hjälps åt.

För vi är många, många fler och vi kan aldrig acceptera att rasismen får fäste i samhället.

2014 är det riksdagsval igen.
Då hjälper vi Jimmie Åkesson att packa och flytta från riksdagshuset.

/
Ewa Pååg


PS - Om ni inte redan känner till den kan jag rekommendera en sida som heter http://interasistmen.se/  - Granskar Sverigedemokraterna!