fredag 30 mars 2012

Hänt på stadsdelsnämnden

Helt oväntat blev det en stundtals het debatt om uppföljningarna av äldreboendena Mårtensgården och Högdalens vård – och omsorgsboende. Även om tjänstemännen menar att omvårdnaden är god så slarvar dessa äldrehem med att leva upp till vårdavtalen. Mårtens-
gården missar bland annat att uppdatera och utvärdera omvårdnaden så som lagen kräver.
Brister i journaler och planer för rehabilitering för vissa äldre saknas hos Högdalens vård – och omsorgsboende.
Rosa Lundmark och jag och även S ser allvarligt på detta. Vi vill att man ska kräva skadestånd (vite) för detta och därmed snabbt få rätsida på bristerna. Detta upprörde den moderata kartellen, som naturligtvis förminskar problemen och på intet sätt vill kräva vite. Då är det alltså Ok att betala för något som inte levereras! Inte så konstigt egentligen, de vill ju bara snåla och blunda.

Stora skillnader i arbetslöshet i Enskede-Årsta-Vantör
Värst är arbetslösheten i Rågsved med 7,6 procent och lägst på Enskedefältet med 1,9 procent. Inte så oväntat. Från ”nya arbetarpartiet” förväntar man sig krafttag. Men dom saknas så klart.





Ombyggnad av aulan på f d Bandhagens gymnasium
Stadsbyggnadskontoret vill bygga lägenheter i aulan, dels i källaren, dels i själva aulan. Vi tycker det andas ”bygg bostäder till varje pris”. Utemiljön är usel, både bullerstörd och mörk. Dessutom får lägenheterna i källaren ett parkeringshus i två plan till utsikt och nära granne. Några av bostäderna är så smala att man inte får in en säng i skissen. Gör kontor och förråd alternativ kulturhus av aulan istället, tycker Rosa och jag.


Ha det!
Lars Sterneby

måndag 26 mars 2012

Funderingar över rikets styre

Funderingar över rikets styre.

En bit in på andra mandatperioden med moderatledd borgerlig regering blir tecknen på systemskifte och dålig skötsel av centrala funktioner i samhället allt tydligare. Taktiken som (M) lagt upp att steg för steg minska statens/landstingens/kommunernas inflytande och ge plats för privata aktörer är tydlig. (M) vet att majoriteten av väljarna inte vill ha systemskifte, de vet att de allra flesta vill att samhället skall sköta vård, skola och omsorg. Därför genomförs förändringarna stegvis och så tyst som möjligt. Men det börjar bli svårt att dölja det faktiska systemskiftet.. Dels börjar folk upptäcka att jobbskatteavdrag med mer pengar i den egna plånboken inte kompenserar för neddragningar i den allmänna välfärden. Det funkar en tid tills den breda väljarbasen i sina belånade hus och lägenheter märker att mormor får usel vård av någon Komandora-liknande företeelse, att barnen inte kan få någon bostad när de helst bör flytta hemifrån, att skolan köper elever med betygsinflation utan att ha varken kemisal, gympasal eller ens skolgård. Eller ens någon samhällelig uppföljning. Hur bra är det här börjar folk fråga sig.

Mycket av vad den borgerliga regeringen och för den skull högern i Stockholm genomför är slarvigt och ogenomtänkt. Det handlar om, för att tala ett språk de förstår, om bad management. Apoteksförsäljningen skedde inte för att förbättra samhällets distribution av läkemedel eller för att hålla ned kostnaderna utan för att marknaden krävde det. I vems tjänst jobbar dom? Försäljningen av Stockholms förortscentrum till halvkriminella Boultbee har ju direkt motverkat förbättring av förorterna som de retoriskt säger sig värna.. Satsningen på Volvo IT, en centralisering av all dataverksamhet i Stockholm, är att betrakta som ett pyramidalt misslyckande. Sodexo - centralmat till alla sjukhus, eller låta ett bemanningsföretag utfärda lärarleg. Listan kan göras lång på inkompetenta försök att leka affär med våra skattepengar, med centrala samhällsfunktioner.

Vad som är typiskt är att det inte finns någon politiker som tar ansvar, som tar en diskussion. I min fantasi tas besluten och idéerna fram i slutna rum av finniga studenter i Timbros och Kreabs källare och sedan genomdrivs de av riktiga ”doers” som inga borgerliga förtroendevalda vågar diskutera med. För dom är nämligen hemskt tysta i alla församlingar. Man undrar varifrån besluten kommer då parlamentarikerna själva sällan eller aldrig tar en diskussion, eller ens argumenterar för sin sak. Ett typiskt exempel är högsta politikern i Sthlms läns landsting, Filippa, stadsministerns ex.

Ett ytterligare exempel på ansvarsflykt är krigsministeriets chef, felaktigt kallad tomhylsan – han är inte alls tom, han visade sig var fylld av talgfärs som smetat ned hela regeringen och t.o.m. stänkt på socialdemokraterna. ”Vad är det för fel på att sälja en fabrik för raketdrivna granater till en feodal, diktatur. Dom är ju på USAs  sida precis som vi. Och har det för övrigt begåtts några oegentligheter så är det längre ned i organisationen” mässar han och stryker diskret flottet från talorganet.    Hur kan detta passera?

Jag hörde Sveriges utrikesminister på radio. Han skiljer sig lite från de andra moderaterna i att han inte verkar rädd för att prata. Jag lyssnade på lurar medans jag höll på med något och var tvungen att avbryta för att kolla allmenackan. Nej det var inte söndag förmiddag  och satirprogram utan faktiskt Bildt in person. Pretantiöst, grötmyndigt och omständligt som vanligt sade han ingenting. Ingenting annat än senaste uppfattningen från USA om Afganistan. Som om han kommit på det själv.”Nej, det är inte bra att stanna där i evighet” sade han. Det kan man ju hålla med om. Högerregeringens önskan att Sverige skall vara mobila globala vakthundar i EUs eller USAs tjänst har ingen folkförankring. Det framkallar grunderna för ett auktoritärt och kontrollerande samhälle. Vi är ju i krig, svenska soldater dör, du kan väl inte ifrågasätta deras goda vilja. Hur hamnade vi här, i den här argumentationsnivån. Inte genom breda demokratiska diskussioner före beslut. Det är fortfarande lite Karl XII över besluten – för mycket folkinflytande över krigspolitiken gynnar inte krigsförespråkarna, alltså undviker man det. Nu är det inte kyrkklockornas brons som måste smältas ned till kanoner utan hederlig svensk öppen diskussion som offras.
Rolf Brattström  120324  

torsdag 22 mars 2012

Hänt på Stadsdelsnämnden 2012-02-09

Hänt på Stadsdelsnämnden 2012-02-09

Hur spännande låter Verksamhetsberättelse 2011? Nä, tänkte väl det! Ändå tog punkten nära en timme med kul och spänstiga argument från oss och S, som var i högform denna kväll. Mp då? Mest en tigandes tystnad. Den moderatstyrda borgliga kartellen var stolt över att man hållit budget. Att ungdomsarbetslöshet är fortsatt hög, att många hushåll behöver ekonomiskt stöd, att garantin för barnomsorg sprack och att vi fått vår första Caremaskandal, tycks inte bekymra dem. Misslyckanden som inte helt går att tiga ihjäl döljer kartellen bak ord som ”utvecklingspotential” och ”förbättringsområden”.
På hela 2.335,8 miljoner, alltså en bit över 2 miljarder, ligger summan för stadsdelens insatser. Här kommer några siffror uttryckt i miljoner kronor:

förskola: 495,3 ekonomiskt stöd: 170,7
äldreomsorg: 890,0 arbetsmarknadsåtgärder: 16,4
stadsmiljö (parker mm) 20,9 individ och familjeomsorg: 244,3

Till medarbetarnas löner går 1.069,5 miljoner. Privatiseringarna kostar oss 749,1 miljoner, som nästan är 1/3-del av kostnaderna. Kanske gick 70 miljoner direkt in i finanskapitalismens plånböcker Gissa om Rosa Lundmark och jag hellre sett att dessa pengar hade gått till satsningar på personal och arbetslösa.

Ja till hbt-policy i kommunen
Vänsterpartiet vill att kommunen ska besluta om en hbt-policy likt den som finns i landstinget sedan i höstas. Hela nämnden sa ja till förslaget som ska upp till beslut i kommunfullmäktige. Policyn har tre huvudmål; synliggörande, kompetens och bemötande.

Bättre ungdomsmottagning (UM) i Rågsved
Vi vill ha en bra och fullvärdig mottagning i Rågsved. Tillsammans med S och Mp har vi ännu en gång fört fram detta skriftligt till nämnden. Den nuvarande UM ligger i bortre ändan av ett daghem på Sköllerstagatan. Den är kyffigt ordnad med en trasig gynstol placerad i ett kök. Öppettiderna är snåla med två timmar på torsdag eftermiddag och två på fredag förmiddag. Vi vill ha en ny lokalisering och frikostliga öppettider. Denna UM kan avlasta Gullmarsplans UM, som är öppen för alla unga i länet.

Öppet möte i Dalen
Onsdagen den 18 april blir det så kallat områdesmöte i Dalen. Var och hur dags kommer att annonseras i bland annat Mitt i Söderort. Förhoppningsvis blir det många boende som kommer med sina frågor. Vi hoppas också att företagare, polis, föreningar och Nytorpsskolan är där tillsammans med politiker i vår nämnd.

Farligt med vinstdrivande vård
Medskickad pdf-fil går till en artikel i Läkartidningen. Den handlar om forskning som visar på att vård med vinstsyften är farligare än icke vinstdriven vård

med ljusnande hälsning
Lars Sterneby