onsdag 23 november 2011

Hänt på Stadsdelsnämnden 2011-11-17

Det blev ett tungt möte inte bara för knopp och kropp då mötet tog nästan 4 timmar, utan också för de långa debatterna om Carema och byggförslaget ”Sambandet Högdalen-Farsta”.

Byggande av bostäder planeras dels i Kräppladalen samt i Snösätra inom Rågsveds friområde. Väldigt olämpligt tycker Rosa Lundmark och jag. Detta kommer att negativt påverka naturområdet. I Kräppla finns bland annat 37 hotade (rödlistade) arter av fåglar, lavar mm. Kumpanerna M och Fp vill också bygga bostäder på grönyta längs Magelungsvägen. Husen ska få tränga undan strandskyddet för Magelungen, Denna sjö har man framgångsrikt jobbat för att rädda. Nu är det här ett rikt fågelliv. Inte bara husen hotar sjön, man tänker också lägga ut bryggor. På dessa ska man kunna klampa ut och spana in häckande fåglar. Absurt! Detta kommer att störa häckningen, som då riskerar att misslyckas. Vi vill värna Magelungen så den får en naturlig utveckling som attraktiv fågelsjö. Tänk om det i en framtid kommer förbi havsörn!

Nu har vi också drabbats av ett eget ”Caremafall” på Enskede Nya servicehus. En äldre kvinna dog av blodförgiftning. Kanske en plats på sjukhem hade varit bättre för henne. Men sämre för kartellens ekonomi.

Föräldrar får droginfo

Förvaltningen har fått 200.000 kronor till drogförebyggande insatser. Den närmsta tiden kommer man ordna möten i skolorna för föräldrar som har barn i årskurs 6-9. Det blir information om cannabis och tobak. I Vantör kommer man till; Rågsvedsskolan, Hagsätraskolan, Bäckahagens skola, Bandhagsskolan, Sturebyskolan, Örbyskolan och Snösätraskolan. I Årsta; Årstaskolan, Skanskvarnsskolan och Östbergaskolan. I Enskede; Nytorpsskolan, Enskedefältets skola, Enskedeskolan och Kunskapsskolan. Man arbetar också med att ta fram en folder till föräldrarna.

Dalen chanserar

Skräp och sopor brer ut sig, bilar kör där det är förbjudet, överfall och drogförsäljning som skapar otrygghet har boende i Dalen för fram. Nästan 40 barn går inte på lektionerna i Nytorpsskolan, som nog har många inskrivna barn från Dalen. Vi vill att förvaltningen samlar talesmän (sorry JämO) för de boende, skolan, arbetsförmedlingen med flera till ett första avstamp för ett bättre Dalen. Vi vill också att socialtjänsten och skolan tillsammans stöttar de frånvarande barnen till att gå på lektionerna. Rätt! Kartellen säger nej. Dock kan de tänka sig ett (obs ett) möte för Dalens intressenter.

Stadsdelsnämndens jobb

Nästan två miljarder ska fördelas på äldreomsorg, förskola, parkskötsel samt ekonomiskt och socialt stöd till familjer, barn och unga, funktionshindrade (handikappade) samt missbrukare.

Rosa och jag tycker kvalitén är viktigast. Kartellen nöjer sig med ”budget i balans”. Då blir det torftigt. Dessutom får vi tycka till i byggärenden. Gott om förslag på bostadsrätter och kedjehus och nedsågning av träd. Ont om hyresrätter. Trots motvinden argumenterar vi på och då ofta med stöd från ”allmänheten”.

Hörs i januari!

Lars Sterneby

måndag 14 november 2011

Funderingar om reklam

Nästan alla medier idag är finansierade av reklam. TV reklamen är mest påträngande.
För det mesta är reklamen dålig för att inte säga förnedrande, den utgår från att jag som konsument är självupptagen och statuspräglad. Långsiktigt kommer det att prägla oss alla. Vi riskerar att får en värdeförsjkutning bland breda folklager från samhällsvarelser till ytliga bimbos. Bara undantagsvis är den informativ eller roande. Vi lever under nasarnas terror.

Om jag skulle råka på den där tvålfagre svärmorsdrömmen som försöker få mig att köpa lotter i postkodslotteriet vet jag inte vad jag skulle göra. Han förekommer med sitt förbindliga leende på affischer på stan, i återkommande reklaminslag i flera TV-kanaler och i direktreklam. Den senaste direktreklamen, adresserad till mig, med svarskuvert med gratis porto, och med den här mannens leende nuna i färg skickade jag tillbak med uppmaning att sluta terrorisera mig. Det är en gammal taktik jag använt länge, enda sedan 70-talet. Då returnerade jag reklamposten med påskriften ”USA ut ur Vietnam” . Då fick dom betala portot utan att få någon torsk på kroken. Om jag skulle råka på den här mannen med sitt stomatolleende, den här stylade konstruerade företeelsen för att få oss att konsumera hans uppdragsgivares jävla lotter så är jag rädd att jag skulle flyga honom på strupen. Den mannens självbild vore intressant att analysera- Nej förresten jag är rädd för att själva karlen är väldigt platt och ointressant

På T-centralen, där man går mellan tågen och tunnelbanan har någon (SJ eller SL, antagligen SL) satt upp ett halvt dussin manshöga led-skärmar som delar hela rummet ovanför rulltrapporna ned i tunnelbanan. När man kommer upp med rulltrapporna på morgonen eller åker ned i dom på kvällen fyller de hela blickfånget. Blippande, flimrande, stort och färgstarkt. Jag känner mig frustrerad. Reklam för reklam är det, det är mest reklam för reklam TV. När jag såg den här påträngande reklamen första gången drabbas jag av en sinnestämning jag minns från min skoltid: Vi står och väntar på läraren i korridoren utanför kemisalen i den storas stenskolan. En nästan dubbelt så stor klasskamrat hoppar upp i luften och skriker skriker. ”Taja ballen blodig” vrålar han flera gånger – ingen vågar säga något. En frustrerad oberäknelig dubbelt så stor klasskamrat med hormonproblem flabbar man med av ren självbevarelsedrift. Jag är medveten om att det verkar lite drastiskt, men det är så jag känner. Så känns det när SL ger plats för påträngande reklam i min vardags rum. Jag vill kunna värja mig mot reklamen i det offentliga rummet.

Det här är nyliberal Moderat politik. Den är cynisk och bygger ett otrevligt samhälle tycker
Rolf Brattström