tisdag 11 oktober 2011

Hänt på Stadsdelsnämnden 2011-09-29

Läget för budgeten augusti ut var den tunga uppgiften på nämndens sammanträde. Medan Kartellens folk, M och Fp nöjer sig med att den är i balans, så oroar Rosa Lundmark och jag oss över synbara skevheter. Nu har vi höga kostnader för vård av unga, missbrukare, stöd till människor med funktionsnedsättning och ekonomiskt stöd (socialbidrag). För att klara detta tar man mer än 10 miljoner från förskolorna samt snålar in på assistans till människor som t.ex. är bundna till rullstol. Helt fel, tycker Rosa och jag. Ordna istället extra pengar för att klara socialbidragen och stötta de unga och missbrukarna, tycker vi.

Mer öppet på parklek, kanske

Föräldrar vill att parkleken Rågdalen är öppet mer. En kvinna har skrivit till förvaltningen om detta. Idag är parkleken öppen 20 timmar i veckan. Att öka med ytterligare 20 timmar beräknas kosta 400 000 per år. Nu ska förvaltningen utreda möjligheterna. Håll tummarna! Det är Unga örnar som driver Rågdalen.

Minskad nöjdhet med daghemmen

Föräldrar har svarat på en enkät om den kommunala förskolan (daghem). Undersökningen visar på sämre resultat, tyvärr. Kan flera barn i grupperna vara orsaken? Dessutom svarar färre föräldrar med annat modersmål. Bristande översättningar är nog en förklaring.

Många barn ”undviker” lektionerna

Skolorna i Enskede-Årsta-Vantör har problem med att 117 elever är borta från skolan eller är i skolan men inte på lektionerna. Mest illa är det i Nytorpsskolan. Här är 37 barn av 298 (12 procent) borta från lektionerna. Hög frånvaro har även Rågsveds-, Bäckahagens- och Hagsätraskolan. Här är 5 till 7 procent borta. Att dessutom föräldrar till 60 barn tagit med dem utomlands utan medgivande från skolan, väcker frågor. De fyra nämnda skolorna är bland de 10 sämsta i Stockholm. Alla siffror kommer från Utbildningsförvaltningen, som dock anser att det föreligger osäkerhet i dem. Nytorpsskolan är mycket bra på att redovisa medan andra är sämre. Även vår Stadsdelsnämnd har här ett ansvar, då säkerligen många av skolbarnens familjer söker socialt stöd hos oss.

God svamptur!

Lars Sterneby