lördag 21 maj 2011

Enskedevänsterns väggtidning maj 2011

Vänstern Växer med våren i Enskede. Ännu fler medlemmar strömmar till. Vi har nu blivit mer än dubbelt så många i Enskedevänstern sedan valet. Vänsterpartiets 1:a maj tåg samlade över 10 000 deltagare.

Lönedumpning

Offentlig Upphandling innebär att företag lämnar anbud utifrån kommuns krav på utförande av driften av ex Vård och Omsorg. De företag som lämnar lägst pris får överta driften ofta på 3-5 år. I Enskede har städning av förskolor och Vård och Omsorgsboende tagits över av ett företag som saknar kollektivavtal och där de anställda har löner långt under lägstlönerna i kollektivavtal. De som innan övertagandet städade lokalerna fick välja mellan att få sin lön sänkt och arbeta kvar eller att bli arbetslösa.

(V)i gillar kollekti(v)trafik!

Trängelsskatten som skulle användas till kollektivtrafiken går nu till Förbifart Stockholm i typ 30 år. Månadskortet höjs i höst med en hundring, trots kartellens vallöften. ”Det är bara tre chipspåsar” säger moderata finanslandstingsrådet. Vi tror inte att många moderater åker kollektivt. Men vissa tycks dock äta en hel del chips. Kolla in kampanjen stoppa förbifarten (fs@googlegroups.com).

Högerns Våta Drömmar

Stockholm Vatten läcker. Underhållet är eftersatt. Personalen jobbar mycket övertid. Här vore en taxehöjning, 10 öre/kubikmeter, på sin plats. Det skulle räcka för att få svarta siffror, dock inte för långsiktigt hållbara ledningar.

Krämaren Carema

Oppositionen i Skarpnäck har i en särskild skrivelse till förvaltningen påtalat brister vid Hemmet för Gamla. Bl.a. har fallolyckor, boende med BMI under 22 och avvikelserapporter ökat markant mellan 2009 och 2010. Återigen….Lagen om offentlig upphandling och lägst pris?

Fas 3

Vår Borg är oss en väldig Gud

Arbeta! Är hans första bud

Arbetslösa och migranter skall veta helt visst

Att de kan jobba åt militären som statist.

- Enskedepoet

”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”

Fredrik Reinfeldt –läs mer på: slideshare.net/AlliansfrittSverige/fredrik-reinfeldt-det-sovande-folket

fredag 20 maj 2011

Hänt på Stadsdelsnämnden 2011-05-18

Bidraget till Frälsningsarmén blev det het debatt om på nämndens möte. Enligt rykte nekar man homosexuella att bli soldater hos dem. Sant eller inte så ville vi avvakta med pengarna till ”Frälsis” till dess vi fått svar på denna fråga av dem. Men det är ju så lite pengar, sa Fp. Och då kan det vara OK me´ lite diskriminering, gick det att läsa mellan raderna. Det är ju bara en lokal förening och inte den centrala organisationen, tyckte andra. Alltså mer acceptabelt med homofobi om det sker i mindre verksamheter. Oj! Vår Stadsdels etiska regler accepterar ej diskriminering påminde vi om. Men det vägde lätt, tyvärr. Dubbelmoralen segrade!

Rapport om budgeten

Det ekonomiska biståndet tillsammans med kostnaden för vård av unga ligger 25 miljoner över det planerade för de första fyra månaderna. Äldreomsorgen kostar mindre än beräknat. Kanske inte så konstigt då ambitionerna här är låga. När Kartellen, M, Fp och C, stolt säger att stadsdelens ekonomi är i balans blir Rosa Lundmark och jag nervösa. Självklart planerar man att ta pengar från äldreomsorg och daghem för att täcka de höga kostnaderna för ekonomiskt stöd. Fel! Gör något åt arbetslösheten istället, säger vi.

Nya hus i Årsta

På grusplanen vid Bränningevägen ska man bygga ett hus och längre ner tre till i kvarteret Dellen 4. Vårdhemmet, som nu är daghem, rivs. Alla husen blir på fyra våningar. Enligt skissen ser husen ut att smälta in bra. Tyvärr blir nog de 80 lägenheterna bostadsrätter. De tre husen i Dellen 4 formas som ett U, som är öppet utåt promenadvägen bort till Ottsjövägen. Ett av husen i U:et blir kortare. Under gården blir det garage. Grusplanen ska kompenseras med en ”aktivitetsyta” i Storsjöparken. För att skuggningen ska bli mindre vill vi att man minskar höjden på ett hus. Huset på grusplan kan då istället få bli några våningar högre. Vi vill att lägenheterna blir hyresrätter. I nämndens svar till Stadsbyggnadskontoret la Kartellen in en mening om att det är bra att man även bygger hyresrätter. Applåd!

Scientologerna driver daghem i Dalen och Rågsved

Daghemmen Måsen och Albatross, som ligger i Dalen, ingår i den gemensamma kön. Föräldrar kan vilja avstå från att ha sina barn där eftersom man har en speciell pedagogik. Frågan är om detta stämmer med vår policy för daghem i vår gemensamma kö. Pelikanen och Tärnan heter scientologernas daghem i Rågsved.

Högdalens skatepark i långbänk

Våren 2006 började man projektera för en stor skatepark i Högdalen. Stadsdelsnämnden gick in med 5 miljoner för uppstart. Nu har man haft fyra olika projekteringar. Och vart de 5 miljonerna har tagit vägen vet väl ingen. Just nu har det inte blivit särskilt mycket av det som är tänkt att bli Europas största skatepark. Åkarna är förbannade. Tillsammans med S och Mp har vi i en skrivelse uppmanat Idrottsborgarrådet (M) att satsa på byggandet av skateparken.

Trevlig sommar !

Lars Sterneby

PS. Hänt på Stadsdelsnämnden är tillbaka i höst. DS.