torsdag 21 april 2011

Hänt på Stadsdelsnämnden 2011-04-14

En oro för ekonomin finns hos cheferna i förvaltningen. De senaste månaderna har hundratals nya sökt om ekonomiskt stöd. Detta hade man inte räknat med. Kartellen, M, Fp och C, tiger. För nu ser de följderna av den fortsatt höga arbetslösheten.


Både Rosa Lundmark och jag befarar att man kommer trixa över pengar från andra viktiga områden, såsom barnomsorgen.

Arga föräldrar vann

Föräldrarna till barnen på lekskolan Solstrålen blev förbannade när förvaltningen ville flytta lekiset under april. Om detta berättade vi i förra referatet. Efter träff med föräldrarna, har förvaltningen bestämt att skjuta upp en eventuell flytt av Solstrålen till i höst. Jag tycker det låter som en lyckad reträtt.

Rågsveds servicehus bäst

Staden har bland annat beställt en undersökning om hur nöjda de äldre var under 2010 med sitt boende i servicehuset. I Stadsdelen finns tre sådana, Rågsveds servicehus (sh), Enskede- dalens sh och Enskede nya sh. I en sammantagen bedömning var Rågsved bäst med 89 procent och det sh i stadsdelen som låg över snittet i Stockholm, som var 86 procent. Rågsved är det enda av de tre som drivs av kommunen.

Även hemtjänsten i stadsdelen ligger under snittet i Socialstyrelsens undersökning. För hela landet är indexet 75, för Stockholm 71 och i vår stadsdel 67. Det finns förbättringsområden, som är det nya byråkratiska uttrycket för ”nu rackarns måste vi bli bättre”.

Asfaltera grönområdena

Fp:s ledamot tycker vi ska bygga en stad för människorna. Med detta menar Fp att man ska bebygga alla grönområden. Så bort med blommor och, bin, bort med buskar och träd, bort med harar och hackspettar. Och in med asfalt och betong. Klargörande eller hur!

Inget dagis vid Nytorpsskolan

Det planerade dagiset i Nytorpsskolans en flygel ser ut att gå i stöpet. Skolan tror nu att de själva behöver lokalerna. Det är väl Ok, men detta spetsar ytterligare till bristen på bra lokaler för nya daghem.

Något helt annat

Öppen bokhylla i Årsta

Vad är det jag ser? Kan inte vara möjligt! Det står en bokhylla i gräset intill trottoaren. Den är högsmal och har tak och är fylld med böcker. Så är man lässugen så är det bara att förse sig. Och boken som du är färdig med är det bara att ställa dit. Var hyllan står? På Årstavägen strax innan T-korsningen med Bråviksvägen och på samma sida som ICA, fast mitt emot.

Josefin drog fullt hus

En av de första vårkvällarna samlades ett 40-tal personer för att lyssna på Josefin Brink i Dalens bibliotek. Enskedevänstern och biblioteket stod för arrangemanget. Josefin talade om privatiseringarna och kring boken "Sälj hela skiten", som hon är medförfattare till. Som alltid var Josefin engagerad och kunnig. Många gick nog därifrån med tanken att så här kan det bara inte få fortsätta.

Glad Påsk!

Lars Sterneby

onsdag 20 april 2011

Josefin drog fullt hus


En av de första vårkvällarna samlades vi närmare 40 personer för att lyssna på Josefin Brink i Dalens bibliotek. Enskedevänstern och biblioteket stod för arrangemanget. Fantastiskt roligt att så många kom.
Josefin talade kring boken "Sälj hela skiten", som hon är medförfattare till. Som alltid är Josefin engagerad och kunnig. Det nog många som gick därifrån med tanken att så här kan det bara inte få fortsätta.


På ett tydligt sätt beskrev Josefin hur stora riskkapitalbolag, stationerade i skatteparadis som Jersey och Guernsey, fungerar och hur de stjäl våra skattepengar. Sverige tillåter idag, som inget annat land i Europa eller för den delen inte ens i USA, vinster i vård, skola och omsorg. Det här med fri etableringsrätt och "Vårdval Stockholm" är unikt för Sverige. Andra länder har insett att detta inte fungerar!
Hon beskrev också hur vi kan återta kontrollen över våra egna pengar:


  • Det går om vi vill bygga nya hyresrätter.
  • Det går om vi vill skapa världens bästa sjukvård utan vinstintressen.
  • Det går om vi vill skapa världens bästa skola utan vinstintressen.
  • Det går att med lagstiftning begränsa de privata bolagens vinster, som kommer från våra skattepengar.


Men om stadskassan är utarmad av alliansens skattesänkningar så låt oss vara ärliga och säga ”ja, det kan vara så att skatter behöver höjas”.

torsdag 7 april 2011

SÄLJ HELA SKITEN!




Vad händer om alla sjukhus, skolor, bibliotek mm blir till salu?

JOSEFIN BRINK pratar om privatiseringar. Josefin är medförfattare till boken ”SÄLJ HELA SKITEN” och är riksdagsledamot för V.

Dalens bibliotek

Dalens Allé 10

(T-Sandsborg)

Torsdagen 14 april

Kl.18.30

Välkomna!

Arrangörer: Enskedevänstern och Dalens bibliotek