Klo´n på detta sammanträde blev debatten om konkurrens från privata bolag när man upphandlar driftsavtal för vård- och omsorgshem. Rosa Lundmark och jag vill att förvaltningen ska driva dessa hem, då det garanterar en långsiktig bra kvalité och personalens yttrandefrihet (meddelarskydd). Om hemmen brister i omvårdnaden kan förvaltningen stötta. Kartellen, M, Fp och C, älskar konkurrens. Men bara om det sker mellan privata vårdföretag. Moderaterna hindrar förvaltningen från att komma med kommunala bud. Kartellen gör driften av äldreboenden till ett skyddat reservat för privata bolag. Vilka fegisar!
Attendos hem Bränninge kritiseras
På omsorgshemmet Bränninge bor unga med funktionsproblem en kortare tid när deras föräldrar behöver pusta ut. Nu har vården utvärderats. Resultatet är nedslående. I många viktiga delar har Attendo misslyckats med att leva upp till det man lovat i kontraktet.
Ändå har Attendo utan besvär tagit betalt för det man inte gjort.
Brobacken, ett kommunalt drivet vårdhem, får också kraftig kritik i förvaltningens uppföljning. För att råda bot sätter nu förvaltningen in rejäla åtgärder. Så kan man göra när vi själva driver hem.
Pensionärer får bra lokal
Vi har tidigare berättat om pensionärerna som blir bortkörda från sin lokal i parkleken Dalbotten. Efter flera försök är nu en bra lösning på gång. HSB har nämligen en lokal, som man vill hyra ut. Pensionärerna är nöjda och säger ja. Att enas om hyran återstår.
Föräldrar rasar mot lekisflytt
Förvaltningen vill göra dagis av lekiset Solstrålen (allmän förskola). Som ersättning bjuds en mörk källarlokal. Föräldrarna känner sig kuppade och skriver arga och välformulerade mejl till förvaltningen. ”Under april månad kommer allmänna förskolan på Nykvarnsvägen 10 A (Solstrålen) flytta…” är så förvaltningen har formulerat det skriftliga beskedet till föräldrarna, som självklart uppfattar det som att beslutet är klart. Men lyckligtvis är så inte fallet. Plötsligt hukar Kartellen och skjuter på beslutet. Nu ska det bli träff med föräldrarna till de 18 barnen.
Fria Teatern hotad
”Det ger något behövligt extra till Högdalen”, ungefär så sa en medlem i Fria Teaterns Vänner när de kom på nämndens öppna möte den 10 mars. Kulturnämnden vill inte 2012 ge en krona till teatern, som tidigare fått 1 200 000 kronor per år. Som en nådapeng får man 2011 ett halverat belopp, 600 000 kronor. Spelar då Fria Teatern i gärdsgårdserien? Knappast, snarare i stans elitserie. Vi vill att förvaltningen ser efter hur man kan stödja teatern.
(reklam)
Fria teatern är anrik. I 30 år har den spelat i Högdalen. Ofta får den bra recensioner på sina pjäser. Nu spelar man ”Sanna Kvinnor” och ”Svårast är det för dom värdelösa”. Även dessa föreställningar har fått goda recensioner. På söndagar mellan 13 och 16 är det öppet kafé i teaterns foajé i Högdalens centrum. Jag har testat kakan. Mumsig!
Bly i kranar
I en rapport larmar Boverket om vattenkranar som ”släpper” bly. Värst är detta för barn. Rosa
och jag vill att förvaltningen kollar upp kranarna på våra daghem.
och insamling av matavfall
Vi vill också att man på prov samlar in matresterna i ett flerfamiljshus. För mig får det gärna bli i Enskede. Av resterna gör man sedan biogas. Som restprodukt får man jord. Rätt OK, eller hur.
pennpenslat av
Lars Sterneby