onsdag 15 april 2009

Stockholm Vatten AB

Styrelsemöte i morgon i Stockholm Vatten AB.
Majoriteten i Sthlm styr, som ägare och i styrelsen. Det förs inga diskussioner i styrelsen. Om vad som är bäst för bolaget och ägarna - oss stockholmare. Moderater och folkpartister styckar systematiskt upp företaget. Byggplaneringen blev ett bolag som såldes. Laboratorieverksamheten blev ett bolag som såldes. Nu skall man sälja av biogasprodoktionen. Värden för över 100 MSKR har stuvats om för att kunna säljas av som bolag. Man skall avyttra allt som inte är kärnverksamhet säger man. Men kärnverksamheten tycks ju i själva verket vara att bilda aptitliga bolag av allmän egendom att sälja av till privata intressenter. Det är frustrerande att se att stadens vatten och avloppsverk avyttras. Långsiktigt ledningsunderhåll har upphört. Övergripande ansvar för miljön eller åtgärder för att möta förväntade klimatförändringar (stora vattenflöden ex) struntar man i. Det är som om nyliberaler har någon slags mental blockering. Typ - det man inte kan tjäna pengar på finns liksom inte. Vi har snart inte demokratisk rådighet över vårt vatten eller vår avloppshantering. Om jag inte vore en sån vidsynt person med förståelse för att man kan ledas fel här i livet skulle jag kunna tro att de är onda människor, dom som med tindrande ögon slaktar upp en sådan central samhällsfunktion som vårt gemensamma vatten och avloppssystem. Vi är på god väg att tappa rådighet över vårt vatten och vårt avlopp.

Den 24:e skall vi dela ut tidningar i tunnelbanan på morgonen. Det går snabbt om vi är många.

Rolf Brattström

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

torsdag 9 april 2009

Skattesänkningar så du kan "klara dig själv", men kan dina ungar det?

SvT:s Aktuellt meddelade häromdagen (ca 7min in) att regeringen skjuter till 7 miljarder till kommunerna när det dubbla hade behövts. Oss kan man inte bara ringa upp och beställa pengar av sa Reinfeldt, "jag representerar allmänintresset" deklarerade han storsint. Och Maud Olofsson fick frågan varför det är rimligt att sänka skatterna med 15 miljarder och inte ge kommunerna 3 extra miljarder?

Hon svarade, citat: "Det som är viktigt att säga är att sänkta skatter innebär ökade möjligheter för var och en att klara sig bättre. Alla de här undersköterskorna och vårdbiträdena som finns i den här verksamheten till exempel, om de har 1000kr kvar i plånboken varje månad, så ökar deras möjligheter att klara sig själv. Många som blivit arbetslösa kanske har byggt upp en buffert."

Ett fantastiskt resonemang! Brukarna av servicehem, sjukhus, skolor, dagis osv, kan de också jubla över Alliansens skattesänkningar!? Klarar de sig bättre med 1000kr i fickan eller är de fortfarande beroende av att verksamheten som helhet fungerar och över huvudtaget är människovärdig!?

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet skriver i SvD om detta.
För skolan innebär uppsägningar att de misstag som begicks under 90-talskrisen återupprepas. Då växte elevgrupperna, personaltätheten och extra stöd minskade och resultatet blev försämrad målupp fyllelse och sämre kunskaper hos Sveriges elever.

och vidare...
Lärarförbundet har i en undersökning med hjälp av Synovate frågat 600 föräldrar om vad de tycker är viktigast, riktade resurser till skolan eller sänkt kommunalskatt. Svaret från föräldrarna är tydligt: 9 av 10 föräldrar vill ge mer pengar till skolan.


Ska de föräldrar som fortfarande har arbete och som fått 1000kr extra i fickan köra med undervisning hemma nu eller hur gick tankegången hos Alliansen och mannen som säger sig "representera allmänintresset"?

Och man hoppas verkligen att de som nu blivit arbetslösa hunnit spara några korvören under de år Alliansen ägnat sig åt att t.ex. demolera a-kassan eftersom knappast någon kan överleva på den tills de hittat ett nytt arbete, om de nu ens haft råd att vara kvar i a-kassan!? Och att bli långtidsjukskriven nu eller nästa år framstår som ett skräckscenario i Alliansens samhällsbygge.

För övrigt har de styrande (M)arknadstalibanerna i Täby nu fått sig en läxa av kammarrätten. Det var olagligt att "knoppa av" Tibble gymnasium. Inte bara i Täby har man ägnat sig åt dylika olagligheter skriver Röda raketer, även utförsäljningen av hemtjänsten i Rågsved och Hagsätra var olaglig. Det troliga är dock inte att man nu givit upp kampen för att sälja ut all offentlig egendom. Snarare har man tagit en strategisk paus medan man desperat försöker få liv i den sjuka spekulationskapitalismen.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

torsdag 2 april 2009

Regeringen fortsätter mörka om ACTA

Vänsterpartiet krävde idag att regeringen skulle lägga alla papper på bordet angående det kontroversiella ACTA-förslaget men regeringen fortsätter hemlighålla det man vet. ACTA är ett av de marknadsfundamentalistiska förslag som är helt i linje med regeringens övriga politik.

Ett av de mest extrema inslagen i ACTA är USA:s vilja att det ska vara tillåtet för tullen att genomsöka privatpersoners bärbara datorer, mobiler och mp3-spelare i jakt på upphovsrättskyddat material. Upphovsrättsindustrins våta dröm och en mardröm för vanliga människor. Och regeringen har ju redan tydligt visat vilka man arbetar för.

Igår, den första april, började IPRED-lagen gälla som dessvärre inte är ett aprilskämt utan den verkliga innebörden av Reinfeldts citat: "vi ska inte jaga en hel generation", som alltså visade sig betyda raka motsatsen, nämligen: vi ska jaga en hel generation! Nu ska t.ex. skiv-, film- och bokförlag jaga privatpersoner genom deras ip-adresser och stämma skiten ur dem i civilrättsliga domstolar. De flesta av dem kommer inte våga eller ha de ekonomiska resurser som krävs för att ta strid mot dem, vilket de är medvetna om. Därför kommer de skicka ut kravbrev med fantasisummor, -Betala 50-tusen eller vi drar dig inför domstol. Ren maffiaverksamhet alltså.

Bolagen tror sig nu ha vunnit en seger och skulle nog grina av lycka skulle de också lyckas driva igenom ACTA med innebörden att EU tvingar medlemsstaterna att ägna sig åt att genomsöka privatpersoners datorer och mobiler. 1984 tycks inte vara ett skräcksamhälle för dessa bolag utan snarare något man vill rusa mot med stormsteg.

Tips: Vänsterns arbetsgrupp för fildelning och upphovsrätt om ACTA.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

André Rickardsson IT-expert och SÄPO-gubbe sågar Ipred iDN.

Klimatfiction: Havet två meter högre

- Micke, hörde du! Vattnet kommer att gå upp två meter, sa man på radion.

- Va, det kan ju inte va´ sant! Hur ska det gå till?

- Det var något med is som åker ut i havet. Vi kanske ska kolla på ABC-nyheterna? De säger säkert något där.

- Anna, jag sätter på TVn nu. Titta där är ju…..

- Tyst, Micke så vi hör vad hon säger!

- Välkommen till ABC! Vi börjar fredagens kvällsnyheter med uppgif-terna om att havsnivån kan bli två meter högre om några dygn. Till vår meteorolog Mette Logos ställer jag frågan ”Hur vet man att det blir så”.

- Bilder från satelliter visar att upp till en tredjedel av isen på Grönlands östra sida har lossnat nu snabbt glider ut i Nordatlanten. Amerikanska beräkningar visar på en höjning med två meter.

- Kan du som meteorolog se vad som orsakar detta?

- Det har under flera år bildats sprickor i Grönlands is. Smältvattnet har via dessa sprickor tagit sig ner och in mellan marken och isen och fungerar nu som en vattenrutschbana för isen.

- Kommer denna höjning att drabba Stockholm?

- Ja!

- Med oss i studion har vi det mode-rata borgarrådet Birger Modding. Vilken beredskap har Stockholm inför denna katastrof?

- Vi vet ju inte om detta inträffar här hos oss. Det finns ingen anledning att oroa sig innan vi vet.

- Vad händer om vattnet tränger in i Stadshuset?

- Då rycker brandkåren ut. De har bra pumpar.

- Vart ska de pumpa vattnet?

- Jag har full tillit till dem. De kan sina saker.

- Tack Birger Modding! Välkommen landstingsrådet Vera Rådig från Vänsterpartiet! Hur förbereder sig Landstinget?

- Jag kommer precis från ett möte med SLs styrelse. Vi börjar genast planera för en omläggning av kol- lektivtrafiken. Förmodligen tvingas vi stänga tunnelbana mellan Slussen och Alvik. Vi söker redan efter bussar och chaufförer och vi hoppas kunna öppna bussfiler på Essinge-leden. Det blir också en svår situation för räddningstjänsten. Under natten tar vi kontakt med militären.

- Tack Vera Rådig!

- Micke, vi måste flytta båten. Hela båtklubben kommer ju under vatten.

- Ja! Vi kanske kan ställa den hos Kalle och Bettan. Jag ringer dem.

- Micke, kommer vi till jobbet på måndag?


fantiserat av:

Lars Sterneby

V uti Enskede

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,